12:50 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31890
  Pratite nas

  Danas se navršava 60 godina od događaja iz 1. maja 1960. godine, kada je bivši pukovnik Mihail Romanovič Voronov oborio američki špijunski avion U-2 na nebu iznad Sverdlovska. Veteran, koji sada ima 101 godinu, u svojim memoarima opisao je glavnu bitku u svom životu koju, kako kaže, i dalje „živo“ pamti.

  Početkom veka Voronov je napisao memoare, u kojima je opisao ceo svoj život: gladno detinjstvo, rat koji je za njega počeo 1939. godine u Besarabiji, ranjavanje 1941. godine u Orlovskoj oblasti, posle čega je bio u bolnici, a takođe i front na koji se vratio posle oporavka. 

  Pukovnik u penziji detaljno je opisao u svom dnevniku i glavnu bitku u svom životu, kada je 1. maja 1960. divizija pod komandom Voronova jednom raketom oborila američki špijunski avion U-2 na nebu iznad Sverdlovska, zbog čega je nagrađen ordenom Crvene zastave.

  „Ponavljam — lansiraj! On pritiska dugme. Raketa uzleće“, rekao je Voronov.

  Veteran, koji je u novembru napunio 101 godinu, pamti svaki minut tog događaja: kako se Pauersov avion približavao na radarima, kako je ušao u zonu u kojoj ga je porazila divizija, kao i padobrana koji se otvorio i siluete američkog špijunskog pilota Frensisa Gerija Pauersa.

  Ostaci, izložba, američki špijunski avion U-2
  © Sputnik / D. Černov
  Izložba ostataka američkog špijunskog aviona U-2

  Prema rečima zeta Voronova, Vjačeslava Jeršova, veteran je napisao memoare za unuke i praunuke, kako ne bi verovali brojnim glasinama i spekulacijama „o oborenom Pauersu“.

  Nakon događaja iz 1. maja 1960. godine, Mihail Romanovič postao je velika zvezda. Fotografije Voronova sa kosmonautima Jurijem Gagarinom i Germanom Titovom bile su na naslovnim stranama vodećih novina u čitavoj zemlji.

  Izložba posvećena veteranu Voronovu i njegovom podvigu

  U Muzeju vojne opreme u ruskom gradu Verhnjaja Pišma u Sverdlovskoj oblasti biće otvorena izložba posvećena Mihailu Voronovu i događajima iz 1. maja 1960. godine — čim režim samoizolacije bude ukinut, a do tada će se prikazivati u onlajn režimu.

  Glavni eksponat u muzeju predstavlja dnevnik sovjetskog učesnika bitke na nebu iznad Sverdlovska.

  Na izložbi će takođe biti prikazani delovi trupa oborenog američkog aviona U-2, na kojima se vide tragovi delova ispaljene rakete.

  Incident sa američkim špijunskim avionom

  Avioni U–2 korišćeni su tokom Hladnog rata, a velika kriza nastupila je u maju 1960. godine, kada je U–2 oboren unutar vazdušnog prostora Sovjetskog Saveza.

  Vlasti SAD su najpre poricale svrhu i misiju aviona, ali su bile prinuđene da ih priznaju kada je sovjetska vlada pokazala delove letelice i preživelog pilota Frensisa Gerija Pauersa.

  Taj incident se dogodio nešto više od dve nedelje pre planiranog otvaranja samita „Istok—Zapad“ u Parizu i predstavljao je veliku sramotu za Sjedinjene Američke Države, što je dovelo do pogoršanja odnosa dveju supersila.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, memoari, špijunski avion, U-2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga