12:12 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 70
  Pratite nas

  Glavni epidemiolog Ministarstva zdravlja Rusije akademik Ruske akademije nauka Nikolaj Briko je u intervjuu za „Parlamentsku gazetu“ naveo uslove pod kojima će moći da se smatra da je epidemija virusa korona zaustavljena.

  „O završetku ciklusa epidemiološkog procesa može se govoriti tek kada je procenat novih obolevanja bude manji od jedan“, rekao je specijalista.

  Prema njegovim rečima, situacija se razlikuje od regiona do regiona, pri čemu je u poslednje vreme „primećeno blago usporavanje intenziteta razvoja epidemiološkog procesa infekcije“. Epidemiolog je kao primer naveo stope rasta obolelih od kovida 19: ako je 2. aprila broj obolelih bio 27 odsto veći, 1. maja njihov broj porastao je za 6,9 odsto.

  „Možda se incidencija stabiliše, nakon čega će uslediti pad u junu“, objasnio je Briko.

  Lekar je precizirao da slabljenje epidemije traje duže od faze rasta i upozorio na prerano ukidanje ograničenja uvedenih zbog širenja virusa. 

  Pandemija virusa korona

  Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 3,5 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 245 hiljada ljudi.

  Najveći broj zaraženih i žrtava kovida 19 je u Sjedinjenim Američkim Državama, Španiji i Italiji.

  Rusija je na sedmom mestu po broju zaraženih. Ukupno je u zemlji kovid 19 dijagnostifikovan kod 134.687 osoba, od čega je više od 16 hiljada ozdravilo, a 1.280 umrlo.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Rusija, kovid 19, epidemija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga