11:19 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  2373
  Pratite nas

  Uklanjanje spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u Pragu je udarac za nacionalnu istoriju Češke, smatra predstavnica za štampu ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

  „To što se radi je u principu udarac. Oni to verovatno još ne shvataju, to je udarac za sopstvenu nacionalnu istoriju. Jer Konjev i Crvena armija su delovali zajedno sa Česima, bratski. I to uznemireno sećanje i apsolutno uvredljiv postupak upisani su, naravno, u istoriju same Češke“, rekla je Zaharova na Jutjub kanalu „Izolenta lajv“.

  Ona je podsetila da Rusija i Češka imaju sporazume koji se tiču zaštite spomenika i grobnica sovjetskih vojnika.

  Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga

  Početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

  Prema navodima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov okarakterisao je ove postupke kao cinične i nečuvene.

  Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije, a pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski predao je istražnim organima spisak lica odgovornih za uklanjanje spomenika.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (210)
  Tagovi:
  uklanjanje, spomenik, Češka, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga