17:40 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1241
  Pratite nas

  Dva strateška bombardera američkog Ratnog vazduhoplovstva B-1B Lanser izvela su, nakon transatlantskog leta, vojne vežbe bombardovanja na poligonu Tapa u Estoniji, koji se nalazi na oko 100 kilometara od granice Lenjingradske oblasti, saopštio je Pentagon.

  Bombarderi sa oznakama BONE11 i BONE12, koji su poleteli sa avio-baze Elsvort u Južnoj Dakoti, izveli su dvadesetčetvoročasovni let bez pauze. 

  Tokom misije bombarderi su nekoliko puta dopunjavali gorivo u vazduhu iz američkih tankera, koji su leteli iz baza na Aljasci, Japanu i Okinavi.

  Prema saopštenju američkog vazduhoplovstva, na području poligona Tapa navodila ih je estonska avijacija.

  „Vežbe sa našim NATO saveznicima i zemljama-partnerima (na bojnom polju) doprinose povećanju izdržljivosti i funkcionalnoj usklađenosti. Strateški bombarderi doprinose stabilnosti na evropskom prostoru, šaljući jasan signal kada je reč o mogućnostima obuzdavanja bilo kog potencijalnog protivnika“, navedeno je u saopštenju.

  Istovremeno se ističe da takvi letovi demonstriraju američku podršku saveznicima u baltičkim zemljama, kako bi se osigurala regionalna bezbednost.

  Ruta nad Evropom podrazumevala je let iznad Danske, Litvanije, Letonije i Estonije.

  Avioni, koji su poleteli iz avio-baze Elsvort, posle transpacifičkog leta prošli su duž ruskog Dalekog istoka, istočne obale Japana sve do Okinave, a zatim krenuli ka kontinentalnom delu SAD.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vežbe, bombarovanje, ruska granica, američki bombarderi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga