19:59 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 118
  Pratite nas

  Ruska ambasada u Pragu tražila je od češke strane policijsku zaštitu za zvaničnika diplomatske misije, protiv koga su u češkim medijima pokrenute lažne optužbe za navodnu pripremu atentata na lokalne političare.

  Prema saopštenju amabasade Rusije u Pragu, objavljenom na Fejsbuk nalogu, optužbe na račun zvaničnika diplomatske misije za pripremu atentata na praške opštinske političare su lažne i neosnovane i demantovale su ih i zvanična Moskva i Prag.

  „U skladu sa članom 29 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, ruska amabasada obratila se Ministarstvu spoljnih poslova Češke s molbom da preduzme sve odgovarajuće mere u cilju sprečavanja bilo kakvog kršenja identiteta, slobode i dostojanstva njenog zaposlenog”, piše u saopštenju.

  Kako se još navodi u saopštenju ruske amabasade, ruski diplomata je zbog pisanja čeških medija počeo da dobija i pretnje, zbog čega je ambasada takođe prinuđena da se obrati češkoj strani radi pružanja policijske zaštite njenom zaposlenom.

  Ranije danas, rukovodilac ruske agencije „Rossotrudničestvo“ Eleonora Mitrofanova, okarakterisala je kao čistu provokaciju pisanje čeških medija o tome da je navodno šef predstavništva agencije u Pragu doneo smrtnosni otrov u glavni grad Češke kako bi otrovao tamošnje zvaničnike.

  Tim povodom se oglasio i šef diplomatije Sergej Lavrov, koji kaže da češki mediji bez ikakvog dokaza pišu da je Rusija navodno organizovala trovanje nekih lica u Pragu.

  Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga

  Podsetimo, početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

  Prema rečima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a Lavrov je okarakterisao ove postupke kao cinične i nečuvene.

  Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije, a predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski, predao jnj istražnim organima spisak lica, odgovornih za uklanjanje spomenika.

  Nakon niza reagovanja ruskih zvaničnika povodom uklanjanja spomenika sovjetskom maršalu, Ministarstvo inostranih poslova Češke obratilo se ruskom spoljnopolitičkom resoru sa predlogom da se razmotre nesuglasice u bilateralnim odnosima.

  Na Dan pobede. 9. maja, nepoznati vanadali oskrnavili su postolje na kojem se donedavno nalazio spomenik maršalu Konjevu.

  Tagovi:
  optužbe, Češka, ruska ambasada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga