13:56 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1102
  Pratite nas

  Prvi automobilski most između Rusije i Kine izgrađen iznad pogranične reke Amur, koji povezuje gradove Blagovješčensk na krajnjem istoku Rusije i Hejhe na severu Kine, biće pušten u rad nakon ukidanja ograničenja uvedenih zbog pandemije virusa korona, prenose ruski mediji.

  Zvanično odobrenje za njegovo puštanje u rad izdalo je Ministarstvo građevinarstva stambeno-komunalnih usluga Rusije.

  „Zajednička rusko-kineska kompanija dobila je dozvolu za eksploataciju pograničnog mosta preko reke Amur u oblasti gradova Blagovješčensk i Hejhe. To je prvi automobilski most između Rusije i Kine“, rekao je sabesednik agencije.

  Prema njegovim rečima, zbog teške situacije u svetu i zatvaranja granica most će zvanično početi sa radom nakon ukidanja svih ograničenja.

  Kada most započne sa radom, automobili i kamioni će se kretati po njemu. Godišnji promet putnika oko 3 miliona ljudi, tereta – oko 5 miliona tona (ili skoro 300.000 automobila).

  Sam most je dugačak više od jednog kilometra, a ukupna dužina prelaza je 20 kilometara, i uključuje šest kilometara puta u Kini i 13 kilometara pristupnih puteva u Rusiji, kao i most dužine 278 metara preko kanala Kanikurgan.

  Izgradnja mosta preko reke Amur
  © Sputnik / Igorь Vinogradov

  Ukupni troškovi izgradnje objekta su oko 18,8 milijardi rubalja. Projekat je realizovan bez korišćenja budžetskih sredstava, a za to je korišćen koncesijski model. On predviđa izgradnju i korišćenje mosta na komercijalnoj osnovi u obračunskom periodu: tri godine gradnje i 16 godina eksloatacije, naplaćivanjem putarina.

  Izgradnja prekograničnog mosta u Blagovješčenskom rejonu u Amurskoj oblasti trajala je od 2016. godine, a završena je u decembru 2019. godine.

  Tagovi:
  Amur, most, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga