20:51 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1604
  Pratite nas

  Prototip putničkog aviona nove generacije koji leti brže od zvuka, mogao bi da se pojavi 2023. godine na bazi lovca MiG-29, izjavio je generalni direktor Centralnog aerohidrodinamičkog instituta (CAGI) Kiril Sipalo.

   „Prema našim proračunima i uz raspoloživost finansiranja, takav demonstrator bi trebalo da se pojavi do 2023. godine. Jasno je da je taj eksperimentalni avion jeftinije i jednostavnije izraditi na bazi aviona-donatora, s obzirom da je glavni cilj da se tokom eksperimenta leta proveri ispravnost odabranih kritičkih kategorija. Pod time se podrazumevaju: aerodinamički izgled, lokacija, oblik i veličina usisnika vazduha i tome slično“, rekao je Sipalo.

  Prema njegovim rečima, najverovatnije će takav donator biti MiG-29, zajedno sa standardnim motorima i sistemima kojima je opremljen.

  „Naravno, u ovom slučaju se ne može govoriti o pravom supersoničnom poslovnom avionu, već je u pitanju demonstrator“, rekao je on.

  MiG-29 je ruski, odnosno sovjetski lovac četvrte generacije, predviđen da uništava leteće objekte u svim meteorološkim uslovima.

  Karakterističan je po tome što je u odnosu na sve ostale tipove sovjetskih/ruskih borbenih aviona doživeo najveću transformaciju u usavršavanju, od bazne do najsavremenije varijante.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, supersonični avion, putnički avion
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga