08:09 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2833
  Pratite nas

  Nema nikakvog smisla da Poljska povećava rashode u oblasti odbrane zbog navodne „agresivne politike Rusije“, jer ona svakako ne može da nam bude konkurencija na vojnom planu, kaže senator Oleg Morozov.

  Poljska je usvojila novu strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj je Rusija i dalje najveća pretnja. U strategiji se sugeriše da se povećaju rashodi u oblasti odbrane do 2,5 odsto BDP-a.

  „Neka troše na odbranu koliko god hoće. Novcem poljskih poreskih obveznika oni plaćaju svoje fantomske strahove i lažne ciljeve. Rusija ima odbrambenu vojnu strategiju i nema nameru nikoga da napada, uključujući Poljsku. I poljski političari i vojni zvaničnici treba da shvate da Rusiji ne mogu da pariraju, čak i ako budu trošili mnogo više novca“, rekao je Morozov.

  Prema njegovom mišljenju, takvim stavovima Poljska stiče naklonost svog patrona — SAD i sebe predstavlja kao glavno antirusko uporište u Evropi.

  Franc Klincevič, takođe senator, kaže da antiruska retorika poljskih vlasti i njihovi potezi zahtevaju „oštar“ odgovor Rusije, a mere mogu biti donete na ekonomskom niovu.

  „Do sada je Poljska, bez obzira na sankcije, prilično intenzivno sarađivala s Rusijom u raznim pravcima, ekonomskom, trgovinskom… Sa tim mora da se prekine“, ocenio je senator.

  Tagovi:
  reagovanje, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga