13:51 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2315
  Pratite nas

  Moskva smatra da je potpuno izmišljen problem pristupanja Kine Sporazumu o smanjivanju i ograničavanju strateškog ofanzivnog oružja (nezvanični naziv – START-3), izjavila je na redovnom brifingu portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Ona je istakla da bi produženje Sporazuma o strateškom naoružanju omogućilo da se dobije na vremenu kako bi se zajednički procenili savremeni izazovi i pretnje međunarodnoj bezbednosti i potraga za optimalnim pristupima političko-diplomatskom suprotstavljanju rastućim alarmantnim trendovima u ovoj oblasti.

  „Upravo zato je Rusija zvanično predložila Sjedinjenim Američkim Državama da produže Sporazum o smanjivanju strateškog naoružanja. To se još uvek može učiniti, brže, bez preduslova. Protivimo se svim veštačkim vezama koje bi dovele u pitanje rešenje ovog sve aktuelnijeg zadatka. Pre svega, radi se o potpuno izmišljenom problemu uvlačenja Kine u bilateralne rusko-američke mehanizme, o čemu smo više puta govorili“, precizirala je Zaharova.

  Portparolka je dodala da ruski stav po ovom pitanju ostaje nepromenjen.

  „Spremni smo da podržimo sve multilateralne šeme koje mogu doprineti jačanju međunarodne bezbednosti i stabilnosti... Naš prioritet ostaje da se u takve pregovore uključe najbliži nuklearni saveznici Sjedinjenih Američkih Država – Velika Britanija i Francuska. U širem smislu, ne mislimo da je bilateralna rusko-američka agenda u oblasti jačanja međunarodne bezbednosti i kontrole naoružanja rešena. Spremni smo da na toj osnovi vodimo strateški dijalog sa Vašingtonom“, zaključila je ona.

  Ranije su Sjedinjene Američke Države objavile da razmišljaju o produženju strateškog sporazuma o ofanzivnom naoružanju s Rusijom, koji ističe 2021. godine, ali da predlažu da se on proširi na širok spektar novog oružja koje nije obuhvaćeno trenutnim Sporazumom o strateškom ofanzivnom naoružanju, a takođe predlažu da se u sporazum uključi i Kina. Kina je saopštila da nije zainteresovana za takve pregovore.

  Tagovi:
  Marija Zaharova, Rusija, sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga