10:37 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1422
  Pratite nas

  Scenario razvoja epidemije virusa korona u Italiji omogućio je Rusiji da se pripremi za predstojeću borbu protiv kovida 19, izjavio je glavni lekar specijalne bolnice u Moskvi za virus korona Denis Procenko za projekat televizije RT „Epidemija“.

  „Hvala Italiji: pokazala nam je svu pretnju“, rekao je Procenko.

  Lekar je naglasio da je prerano donositi zaključke o razvoju epidemije kovida 19 i pozvao da se ne daju optimistične prognoze.

  On je napomenuo da je zdravstveni sistem u Moskvi, koja čini polovinu obolelih, bio spreman za veliki broj pacijenata.

  „Mi ne moramo da razmišljamo ko bi trebalo da bude stavljen na respiratore, a ko ne, jer ne postoji resurs koji se zove aparat za veštačku ventilaciju pluća. U Moskvi ovaj problem ne postoji, jer smo se uspeli da se pripremimo. Ali iz nekog razloga je lakše ovaj deo zanemariti i početi da se govori: ‘Vi ovde bajate sa statistikom!’“, zaključio je on.

   

  Rana dijagnoza i nivo zdravstvene zaštite

  Prošle nedelje, direktor Centralnog naučno-istraživačkog instituta Vasilij Akimkin objasnio je nisku stopu smrtnosti od virusa korona u Rusiji ranom dijagnozom, koja u većini slučajeva ne dozvoljava da se bolest zakomplikuje.

  Prema njegovim rečima, efikasno testiranje omogućilo je da se situacija sa virusom u zemlji u potpunosti kontroliše.

  Osim toga, docent katedre za infektivne bolesti dece z Ruskom istraživačkom medicinskom univerzitetu „Pirogov“ Ivan Konovalov smatra da su mere koje su preduzele ruske vlasti takođe pomogle da se smanji tempo širenja bolesti i broj smrtnih slučajeva zbog virusa korona.

  Sa svoje strane, Svetska zdravstvena organizacija istakla je visok nivo organizacije ruskog zdravstvenog sistema. SZO je ovaj faktor nazvala jednim od ključnih za obezbeđivanje niske stope smrtnosti.

  Prema poslednjim podacima, u Rusiji je registrovano oko 252 hiljade slučajeva zaraze, ozdravilo je 53 hiljade pacijenata, a umrlo 2.305.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  kovid 19, smrtnost, stopa, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga