23:18 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  2412
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku skrenula je pažnju na članak Blumberga u kojem se stavlja u pitanje pouzdanost podataka o smrtnosti od virusa korona u Rusiji.

  Članak je objavljen pod naslovom „Stručnjaci žele da znaju zašto virus korona nije više ubio Rusa“.

  U članku se tvrdi da je Rusija po rasprostranjenosti virusa korona „na drugom mestu posle Sjedinjenih Američkih Država“, ali „jedno pitanje muči medicinske stručnjake: Zašto ona, pri tome, prijavljuje tako mali broj smrtnih slučajeva?“

  U članku se navode podaci koje su objavile vlasti, a koji pokazuju da je od kovida 19 u Rusiji umrla 2.221 osoba od 242.271 registrovanih slučajeva, dok je u Španiji stopa smrtnosti oko 27 hiljada ljudi.

  „Već su svi shvatili da se rasplamsala dezinformaciona kampanja protiv Rusije u kontekstu pandemije. I danas je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg jasno postavio njen pravac: ‘Rusija i Kina u uslovima pandemije virusa korona kovid 19 šire velike količine dezinformacija, pokušavajući tako da promene svetski poredak’, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

  Ona je istakla da nije sigurna da je sve u redu sa „svetskim poretkom“ u kojem agencija Blumberg objavljuje članak pod nazivom „Stručnjaci žele da znaju zašto virus korona nije više ubio Rusa“.

  Ranije je ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov poslao glavnom uredniku „Njujork tajmsa“ pismo sa zahtevom da demantuje članak o smrtnosti od virusa korona u Rusiji.

  „Njujork tajms“ je objavio članak, pozivajući se na otvorene izvore, u kojem se navodi da je smrtnost u Rusiji od virusa korona u aprilu navodno za 1,7 hiljada premašila prosek u Moskvi u poslednjih pet godina.

  U vreme objavljivanja članka, u Moskvi je bilo 642 smrtnih slučajeva, posle čega je list zaključio da postoji „značajno smanjivanje“ statistike smrti od virusa korona.

  Moskovske vlasti istakle su da se podaci o broju smrtnih slučajeva u gradu od virusa korona proveravaju pre objavljivanja i da su pouzdani.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  smrtnost, kovid 19, epidemija, koronavirus, dezinformacije, dezinformaciona kampanja, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga