17:23 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Virus korona se širi planetom (3050)
  41144
  Pratite nas

  Američki mediji optužili su Rusiju da skriva broj umrlih od korona virusa, tvrdeći da bi smrtnost mogla biti i 70 odsto veća od zvanične statistike. Ruski eksperti to vide kao još jedan „pucanj informacionog rata“.

  Ovo je samo jedna u nizu optužbi. Otkako je pandemija počela da se širi svetom, zapadni mediji i zvaničnici su na sav glas počeli da optužuju Rusiju i Kinu za širenje dezinformacija o korona virusu i za mnoge druge stvari, ali to je samo nastavak američke politike i deo davno objavljenog informacionog rata.

  „To su pucnjevi informacionog rata. Prvo su SAD optužile Rusiju da mi navodno pišemo neistine o tome kako se u Americi vodi borba protiv korona virusa i da izmišljamo verzije da su taj virus stvorili Amerikanci. To su bili „probni“ pucnji. Sada idemo na sledeću fazu – navodno, mi skrivamo broj smrtnih slučajeva. Međutim, suočavamo se sa činjenicom da se u SAD beleži ogroman broj obolelih i umrlih od korone, pa je za one koji su ubeđeni „u prednost Amerike uvek i u svemu“ nepojmljivo to da postoje druge zemlje gde je obolelih manji i gde je proces borbe protiv pandemije organizovan bolje. Zbog toga šire lažne vesti“, kaže ruski ekspert Jurij Svetov.

  Rusija uspešna u borbi protiv korone

  Eksperti objašnjavaju da su mere ruskih vlasti, rana dijagnostika korone i brzina pružanja pomoći obolelima razlog niske stope smrtnosti od virusa u Rusiji. Doktorka Elena Malinkova, šefica odeljenja za zarazne bolesti pri ruskom Ministarstvu zdravlja ima jednostavno objašnjenje - niža stopa smrtnosti ima veze sa vremenom kada se detektuje bolest, kao i sa činjenicom da Rusi idu lekaru čim se simptomi pojave.

  Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina bolnici u kojoj se nalaze pacijenti zaraženi virusom korona
  © Sputnik / Alekseй Družinin
  Američki mediji optužili su Rusiju da skriva broj umrlih od korona virusa, tvrdeći da bi smrtnost mogla biti i 70 odsto veća od zvanične statistike. Ruski eksperti to vide kao još jedan „pucanj informacionog rata“.

  Svetov smatra da je upravo organizovanost Rusije u borbi protiv virusa korona „trn u oku“ Amerike. 

  „Ne postoji drugi način da se objasni da su u Rusiji, i pored svih poteškoća, uspeli da organizuju borbu protiv pandemije na takav način da umre manje ljudi nego u SAD. Tako da se ovde radi o povređenom ponosu“, rekao je ekspert.

  Listovi „Fajnenšel tajms“ i „Njujork tajms“ objavili su da bi smrtnost od virusa korona u Rusiji mogla biti i 70 odsto veća od zvanične statistike, dok Moskva ističe da Rusija nikada nije manipulisala zvaničnom statistikom. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da u Rusiji nema svesnog smanjivanja broja smrtnih slučajeva zbog kovida 19.

  Antiruska politika na američki način

  Ruska diplomatija proglasila je te navode američkih medija lažnim i označila ih je kao antirusku propagandu, a takođe je ukazano i na kršenje principa novinarstva - autori nisu izneli stav ruske strane.

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva ne namerava da oduzima akreditacije novinarima „Fajnenšel tajmsa“ i „Njujork tajmsa“ zbog objavljenih tekstova o smanjivanju broja umrlih od virusa korona u Rusiji, jer proterivanje novinara i takve represivne mere nisu svojstvene Moskvi.

  „Njujork tajms“ je odbio zahtev Rusije da demantuje objavljene dezinformacije o virusu korona u Rusiji, tvrdeći da su njihove informacije verodostojne, ali ruski analitičari takva pisanja američkih medija kategorišu kao deo antiruske politike i informacionog rata protiv Moskve.
   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus, umrli, Rusija, Njujork tajms, optužbe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga