00:42 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 360
  Pratite nas

  Moskovski metro počeo je da radi na današnji dan pre 85 godina. Jubilej je čestitao i predsednik Rusije Vladimir Putin, istakavši da se moskovski metro odlikuje neponovljivom lepotom svojih stanica.

  Prva linija bila je linija „Sokoljniki—Park kulture“ dužine 9,2 kilometra i sa 10 stanica, sa još jednom granom: „Aleksandrovski park—Smolenska“ dužine 2,4 kilometra i tri stanice.

  Ulaz u metro-stanicu Arbatska u Moskvi
  © Sputnik / Ilья Pitalev
  Ulaz u metro-stanicu "Arbatska" u Moskvi

  Danas je moskovski metro, sa 14 linija i 238 stanica i više od 60.000 radnika, jedan od najvećih u svetu. U sklopu metroa od oktobra prošle godine je i Jedinstveni dispečerski centar.

  U različitim fazama izgradnje je 31 stanica, a tri treba da budu završene do kraja 2020. godine.

  Kako se razvijao metro

  Izgradnja metroa nije prekidana ni tokom Drugog svetskog rata, ali je tada radio u posebnom režimu — danju je prevozio putnike, dok je noću služio kao sklonište.

  U martu 1954. godine završena je Kružna linija koja je povezala glavne železničke stanice u glavnom gradu Rusije. Najduža linija je „Arbatsko-Pokrovska“ (45,1 kilometar), a najkraća „Kahovska“ (3,3 kilometra), dok je stanica izgrađena na najvećoj dubini „Park pobede“ (84 metra).

  Prošle godine je moskovski metro prevezao više od 2,56 milijardi putnika, a rekord je oboren 26. decembra 2014. godine, kada se prevezlo 9.715.635 putnika. Danas se prosečno metroom radnim danima preveze devet miliona putnika. Svakodnevno bude angažovano više od 12.000 vozova. Ide se u korak s vremenom, pa sada putnici na raspolaganju imaju i bežični internet.

  U bogatu istoriju metroa ostaju upisana i dva teroristička napada — jedan 2004. godine, a drugi 2010, u kojima je ukupno stradalo 300 ljudi.

  Cveće i sveće u sećanje na godišnjicu terorističkog akta u metro stanici „Park kulture“ u Moskvi
  © Sputnik / Vladimir Pesnя
  Cveće i sveće u sećanje na godišnjicu terorističkog akta u metro stanici „Park kulture“ u Moskvi

  Najlepše stanice

  Moskovski metro poznat je po stanicama izuzetne arhitekture, a svojom lepotom izdvajaju se, na primer, stanice „Kijevska“, „Trg revolucije“, „Komsomolska“, „Novoslobodska“…

  „Kijevska“ je možda i najpoznatija stanica metroa i verovatno prva u koju se upute turisti koji posete prestonicu Rusije. Deo je Kružne linije i jedan od projekata bivšeg lidera SSSR-a Nikite Hruščova. Karakterišu je bogata dekoracija i 18 neverovatnih mozaika.

  Moskovska metro stanica Kijevski prsten
  © Foto : David Burdeny
  Moskovska metro stanica Kijevski prsten

  „Majakovska“ je izgrađena 1938. godine, a poznata je po mozaiku na plafonu i debelim stubovima od crvenog mermera i čelika. Stanica „Komsomolska“ otvorena je 1958. godine, a značajna je po tome što se sa te stanice može ući na tri železničke stanice.

  Stanica moskovskog metroa Komsomolska.
  © Foto : David Burdeny
  Stanica moskovskog metroa Komsomolska.

  Kako se obeležava jubilej u vreme pandemije

  Povodom godišnjice biće organizovana i svojevrsna parada retro vozova, koju će Moskovljani, ali i svi ostali, moći da vide na zvaničnom veb-sajtu metroa i nalozima na društvenim mrežama zbog mera uvedenih u zemlji u cilju suzbijanja virusa korona.

  „Današnja parada će se razlikovati od ostalih i biće održana u onlajn formatu“, navode iz pres-službe i dodaju da će pored starih vozova koji Moskovljane vraćaju u neka druga vremena, biti prikazan i najsavremeniji voz — „Moskva“.

  Povodom jubileja pokrenut je i projekat „Metro — to su ljudi“, čiji je cilj da se pokaže da su putnici najveća vrednost metropolitena, kao i oni čiji je život direktno povezan s njegovim radom.

  Glavni Arhiv Moskve ima postavku „Moskovski metro: od početaka do savremenih dana“, a objavljen je i prigodan foto-album.

  Moskovski metro, retro-vozovi
  © Sputnik / Ramilь Sitdikov
  Moskovski metro, retro-vozovi
  Veliki planovi

  Očekuje se da do 2024. godine bude izgrađeno još 105 kilometara metroa, tako da će tada ukupna dužina linija iznositi 560 kilometara, a broj stanica 306.

  Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin uveren je da ni pandemija virusa korona neće obustaviti realizaciju programa razvoja metropolitena.

  „Danas je u Moskvi zaista veliki praznik, 85. godišnjica metroa — najvećeg u svetu sa aspekta prevoza putnika, najboljeg, najpreciznijeg, najpouzdanijeg metroa, koji se uz to i najdinamičnije razvija“, rekao je Sobjanjin.

  Tagovi:
  jubilej, Metropoliten, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga