16:17 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2900
  Pratite nas

  Rusija je u martu 2020. godine tri puta smanjila svoja ulaganja u američke državne hartije od vrednosti – Moskva trenutno drži 3,85 milijardi dolara duga, svedoče podaci američkog Ministarstva finansija.

  Kako se navodi, ovo je prvi put u poslednjih nekoliko meseci da Rusija značajnije smanjuje ulaganja u američke državne obveznice.

  Od ukupne sume, 473 miliona dolara nalazi se u kratkoročnim hartijama od vrednosti, a 3,381 milijarda dolara u dugoročnim.

  Rusija nije među 30 najvećih držalaca američkog duga. Lideri na tom spisku već nekoliko meseci su Japan (1,271 bilion dolara), Kina (1,081 bilion dolara) i Velika Britanija (395,3 milijardi dolara).

  Prema pisanju medija, optužbe Vašingtona na račun Kine zbog širenja virusa korona mogli bi dovesti do toga da Peking proda deo američkog državnog duga, što bi oborilo vrednost dolara.

  Američki trezor se krajem prošle godine suočio sa padom potražnje za hartijama od vrednosti, koje su jedino sredstvo za pokrivanje budžetskog deficita. U cilju poboljšanja situacije, pokrenuta je šema „kvantitativnog olakšavanja“, kada državne obveznice kupuju najveće nacionalne banke, koje Federalni rezervni sistem otkupljuje za štampane dolare.

  Tagovi:
  ruski državni dug, državne obveznice, hartije od vrednosti, Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga