03:59 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 370
  Pratite nas

  Naučnici sa državnog Medicinskog univerziteta (SamGMU) i Nacionalnog istraživačkog univerziteta „Akademik S.P. Koroljov” u Samari, otkrili su jedinstvenu metodu lečenja ishemije i drugih bolesti, povezanih s vaskularnim patologijama, koja ne omogućava samo poboljšanje stanja krvnih sudova, već i stvaranje novih umesto oštećenih.

  Rezultati naučnog rada objavljeni su u zborniku Međunarodne federacije za biomedicinski inženjering.

  Ishemijska bolest krvnih sudova donjih ekstremiteta obično je zastupljena kod starijih osoba, što je, po pravilu, praćeno jakim bolovima. U većini slučajeva, lečenje je moguće samo složenim hirurškim zahvatom.

  Lečenje veštačkom gravitacijom

  Još od kraja osamdesetih godina prošlog veka, naučnici sa SamGMU proučavaju ideju lečenja veštačkom gravitacijom, stvorenom na bazi centrifuge kratkog radijusa. Tokom ove metode, pacijent leži tako da se osovina rotacije uređaja nalazi u području glave. Pod uticajem centrifugalnih sila, krv se sliva u noge, ispunjavajući ne samo glavni kanal krvnog suda, nego i njegove grane, takozvane, kolaterale.

  „Multiparametarna procena stanja vaskularnog sistema moguća je zahvaljujući očitavanju elektrokardiografskih i fotopletizmografskih signala. Kontinuirano nadgledanje omogućava vam da postavite optimalnu brzinu rotacije centrifuge”, objasnio je Sergej Akulov, docent na katedri za laserske i biotehnološke sisteme na Univerzitetu u Samari.

  Redovno „treniranje” kolaterala centrifugom može doprineti ne samo njihovom širenju, što kompenzuje suženje glavnog kanala, već, kako su objasnili naučnici, čak i formiranju novog zdravog krvnog suda.

  © CC0 / Pixabay
  Povišen krvni pritisak povezan je oštećenjem krvnih sudova

  Prema njihovim rečima, trenutno je izvršeno već više od 3.500 uspešnih testiranja.

  Prednost individualnog pristupa

  Kako navode naučnici, individualni pristup koji omogućava ova metoda, značajno povećava efikasnost postupka.

  „Lečenje se sastoji od 10-15 seansi, koje traju od 7 do 15 minuta. Pozitivan efekat traje do šest meseci, nakon čega se može ponoviti. Metoda ima i neke kontraindikacije, ali individualni pristup postupka omogućava lečenje čak i devedesetogodišnjaka, bar je takvo naše iskustvo”, istakao je šef katedre za hiruške bolesti br. 1 na SamGMU, profesor Igor Makarov.

  Prema naučnicima, pristup je izuzetno koristan ne samo pri lečenju vaskularnih oboljenja, već i u traumatologiji i ortopediji, a takođe i kao deo sveobuhvatnog lečenja hipertenzije, erektilne disfunkcije, upale jajovoda i jajnika, kao i niza drugih patologija.

  Gravitaciona terapija - nov smer u medicini

  Centrifuge kratkog radijusa koriste se u velikim istraživačkim centrima za pripremu kosmonauta, ali, kako objašnjavaju naučnici SamGMU, njihova upotreba moguća je u svakoj medicinskoj ustanovi, za to je potrebna samo prostorija prečnika 3-4 metra.

  Kako se ističe, naučni kolektiv ima u planu dalje povećanje efikasnosti terapije na osnovu prikupljanja i preciziranja podataka o različitim starosnim grupama pacijenata.

  Centar za gravitacionu terapiju radi u Klinikama SamGMU od 2003. godine.

  Za stvaranje gravitacione terapije, koja je priznata kao nov smer u medicini, kolektiv naučnika, predvođen akademikom Ruske akademije nauka Genadijem Koteljnikovom, je 2006. godine dobio nagradu Vlade Rusije.

  Tagovi:
  metod, lečenje, ruski naučnici, Samara
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga