14:32 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 591
  Pratite nas

  Nedavna izjava šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe da Kijev radi na strategiji „deokupacije“ Krima izazvala je brojne reakcije u Moskvi, od toga da je nazvana „glupošću“, bogohuljenjem,  do toga da su izjave zvaničnika u Kijevu okarakterisane kao „pokvarena ploča“.

  Zamenica predsednika Komiteta Dume za međunarodna pitanja Natalija Poklonska smatra da ideje o „deokupaciji“ Krima predstavljaju bogohuljenje.

  Bivša tužiteljka Krima je šefa ukrajinske diplomatije uporedila sa di-džejom u klubu.

  „Pušta muziku koju su drugi naručili, i sam zvižduće uz pesmu, a pesma se zove ‘aneksija’ i omamljuje kao droga“, kaže Poklonska.

  Šef Komiteta krimskog parlamenta za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose Jurij Gempelj kaže za strategiju Kijeva da je čista „glupost“.

  „Ovakvim izjavama ukrajinsko Ministarstvo još jednom demonstrira takav koeficijent gluposti da je to prosto fantastično“, rekao je Gempelj.

  U to da bi Krim ponovo mogao da postane ukrajinski ne veruju više ni u samoj Ukrajini, ali su na zvaničnom nivou prinuđeni da daju jedne te iste izjave koje već podsećaju na pokvarenu ploču, dodao je on.

  „Krim se vratio u sastav Rusije zauvek. Vratio se voljom krimskog naroda i na osnovu međunarodnog parcva. S tim treba da se pomire i u Kijevu“, zaključio je on.

  Ujedinjenje Krima i Rusije

  Krim se ujedinio s Rusijom posle održanog referenduma u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina glasača Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

  Ukrajina kao i ranije smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statuom UN izjasnili za prisajedinjenje sa Rusijom.

  Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno”.

   

  Tagovi:
  reagovanje, deokupacija, Rusija, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga