23:13 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  16119
  Pratite nas

  Japan je vratio zvaničan naziv „severne teritorije“ za Kunašir, Iturup, Šikotan i Habomai, označavajući ih kao „ostrva na koja se širi suverenitet naše zemlje“, javila je agencija Kjodo.

  U „Plavoj knjizi diplomatije“, koja je predstavljena šefu japanske diplomatije Tošimicu Motegi na sednici Vlade, navodi se i da „mirovni sporazum sa Rusijom može biti zaključen nakon rešenja pitanja pripadnosti četiri ostrva“ južnog dela Kurila.

  Spor oko Kurilskih ostrva

  Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

  Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

  Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

  Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

  Tagovi:
  Kurili, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga