16:22 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Ruska vojska smanjuje obim vežbi u toku pandemije virusa korona i ne planira da ih izvodi na liniji razgraničenja sa zemljama NATO-a, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

  „Naši vojnici su saopštili da tokom perioda pandemije, kroz koji svi trenutno prolazimo, smanjuju obim vežbi i ne planiraju da ih izvode u blizini  linije razgraničenja sa Severnoatlantskom alijansom“, rekao je Lavrov tokom video-konferencije za novinare.

  Austrijski „Kontra magazin“ ranije je pisao da, uprkos pandemiji virusa korona, NATO nastavlja sa vojnim manevrima kod granica Rusije s namerom da isprovocira Moskvu na agresiju. Autor lista je podsetio da Rusija već drugi mesec za redom poštuje jednostrani moratorijum na održavanje vojnih vežbi kod granica zapadnih zemalja. Prema pisanju portala, Alijansa u junu planira da održi manevre pod nazivom „Saveznički duh“ (Allied Spirit), čiji je cilj prebacivanje američke vojske kod granica Rusije.

  Vojni kontakti Rusije i NATO-a, nažalost, pod moratorijum

  Lavrov je istakao i da Moskva žali što su mehanizmi za praktičnu saradnju na vojnoj liniji s NATO-om zamrnuti.

  „Glavni problem je nedostatak delotvornih mehanizama za direktne kontakte između ruske i NATO vojske. Naše kolege iz NATO-a saglasne su samo za sastanke na nivou načelnika generalnog štaba, ali su mehanizmi praktične saradnje uz učešće vojnika u potpunosti pod moratorijumom, na našu veliku žalost“, izjavio je ruski ministar inostranih poslova na konferenciji za štampu nakon sastanka Saveta država Baltičkog mora.

  SAD kontinuirano narušavaju stratešku stabilnost

  On je takođe izjavio da Sjedinjene Američke Države bez prestanka uništavaju sve sporazumne instrumente i ograničenja u oblasti strateške stabilnosti.

  „Jedna od oblasti u kojoj je potrebno značajno poboljšati ove (rusko-američke) odnose je dijalog o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja. Amerikanci su obećali da će, čim budu bili spremni, predložiti određene datume za održavanje video-konferencije o toj temi“, rekao je Lavrov i dodao da se sada čeka njihov odgovor.

  Govoreći o odnosima Rusije i SAD u sferi strateške stabilnosti, šef ruske diplomatije se osvrnuo na Sporazum o otvorenom nebu, rekavši da je se on nalazi u opasnosti.

  On je podsetio da je Vašington zvanično saopštio da neće ratifikovati Sporazum zabrani nuklearnih proba i da je preostao praktično samo jedan sporazum – Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koji Rusija želi da produži.

  Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za jačanje poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Primenjuje se od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih.

  Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Sergej Lavrov, granica, Rusija, NATO, vojne vežbe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga