12:52 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1690
  Pratite nas

  Na morskim poligonima Baltičkog mora u Kalinjingradskoj oblasti počela su fabrička testiranja najnovijeg malog raketnog broda (MRK) „Odincovo”, projekta 22800 „Karakurt”, koji je praktično nevidljiv za neprijateljske radare.

  Kako je saopšteno iz Informativnog odeljenja za podršku pres-službe Baltičke flote Zapadnog vojnog okruga, predstavnici fabričkog tima za predaju broda će zajedno s posadom broda testirati brzinu i manevarske sposobnosti, proveriti rad svih agregata, sistema i jedinica, navigacione i radio-tehničke opreme.

  U sledećim fazama, posada će testirati različite sisteme naoružanja broda i obaviti predviđena gađanja morskih i vazdušnih ciljeva.

  Nakon završetka fabričkih i državnih testiranja, MRK „Odincovo”, izgrađen u brodogradilištu „Pela” za potrebe Baltičke flote, ući će u sastav jedinice manjih raketnih brodova Baltičke ratno-mornaričke baze.

  Ovo će biti već treći „Karakurt” u Baltičkoj floti. Prvi – „Mitišči” – ušao je u sastav flote u decembru 2018. godine, drugi – „Sovjetsk” – u junu 2019. godine.

  MRK „Odincovo” razlikuje se od njih po tome što je to prvi brod iz projekta 22800, opremljen protivavionskim raketno-artiljerijskim sistemom „Pancir-M” – morskom verzijom protivavionskog raketno-topovskog sistema „Pancir-S”.

  Karakteristike broda

  Mali raketni brod u sklopu projekta 22800 „Karakurt” napravljen je pomoću specijalne tehnologije, tako da je praktično nevidljiv za neprijateljske radare.

  Iako malih dimenzija (dužina 67 metara, širina 11 metara, zapremina 800 tona), nosač raketa je veoma ozbiljno naoružan. Glavno oružje je univerzalni brodski streljački sistem 3S14 na osam krstarećih raketa „Kalibar-NK” i/ili „Oniks”.

  U naoružanje ovog broda takođe spadaju i protivavionski raketno-artiljerijski sistem „Pancir-M” i moderni sistemi upravljanja, radio-tehničkog naoružanja, radio-veza, navigacije i elektronske borbe, kao i antidiverziono naoružanje i prenosivi protivavionski raketni sistemi.

  Domet plovidbe je 2.500 milja, autonomija plovidbe 15 dana, a brzina kretanja 30 čvorova.

  Tagovi:
  testiranje, raketni brod, Baltička flota
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga