22:08 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 60
  Pratite nas

  Moskva namerava da poštuje sve odredbe Sporazuma o otvorenom nebu dok god je on na snazi, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško.

  „Pristup treba da bude pragmatičan. Sve dok je Sporazum na snazi, nameravamo u potpunosti da poštujemo sva prava i obaveze, koji iz njega proizilaze“, izjavio je diplomata, odgovarajući na pitanje da li će Rusija razgovarati s drugim učesnicima Sporazuma na temu izlaska SAD iz njega.

  Gruško je izrazio nadu da ostali zemlje takođe savesno pristupati svojim obavezama.

  On je u četvrtak izjavo da Moskva odbacuje bilo kakve pokušaje da se američki izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu opravda postojanjem nekih tehničkih problema.

  S tim u vezi, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da ovaj potez Vašingtona podriva fundamentalni Sporazum kojim se jača bezbednost u Evropi.

  Oglasio se i stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihailk Uljanov koji kaže je Amerika odlučila da napusti Sporazum pri čemu sama ideja o njegovom nastanku potiče upravo od američkog predsednika Ajzenhauera.

  Prethodno je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će Amerika izađi iz Sporazuma o otvorenom nebu, prenela je agencija AFP. Prema saopštenju Rojtersa, Tramp je rekao da je u dobrim odnosima sa Rusijom, ali da Moskva ne poštuje Sporazum o otvorenom nebu.

  Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

  Tagovi:
  Sporazum o otvorenom nebu, Aleksandar Gruško
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga