19:00 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  32140
  Pratite nas

  NATO smatra da Rusija treba da ukine „ograničenja na inspekcijske letove u području Kalinjingrada i u blizini granice sa Gruzijom“, u zamenu za to SAD bi mogle da revidiraju svoju odluku o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu, navodi se u saopštenju Alijanse nakon vanredne sednice Saveta NATO-a.

  Kako se navodi u dokumentu, države Alijanse smatraju da Rusija ne poštuje Sporazum i pozivaju Moskvu „da se vrati punoj implementaciji tog sporazuma“, što će po mišljenju NATO-a omogućiti da dokument ostane na snazi, nakon jednostrane odluke SAD da ga napusti.

  U tekstu se navodi da je NATO otvoren za dijalog sa Rusijom po pitanjima smanjenja vojnih rizika i tarnsperentnosti.

  Rusija je više puta negirala tvrdnje da krši sporazum o otvorenom nebu.

  Prethodno je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će Amerika izađi iz Sporazuma o otvorenom nebu. Tramp je rekao da je u dobrim odnosima sa Rusijom, ali da Moskva ne poštuje Sporazum o otvorenom nebu.

  Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

  Tagovi:
  Sporazum o otvorenom nebu, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga