10:05 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1754
  Pratite nas

  U Rusiji je planirano spajanje Arhangelske oblasti sa Jamalo-Neneckim autonomnim okrugom, što znači da će se formirati novi arktički mega-region, privlačan za investitore. Razvoj lokalne infrastrukture učiniće novi region atraktivnim i za turiste.

  U Pomorju su u toku javne rasprave o projektu formiranja novog subjekta u Rusiji, koji će nastati spajanjem Arhangelske oblasti i Jamalo-Neneckog autonomnog okruga. Prema pisanju portala „Dvina njuz“, tema okruglog stola, kome su prisustvovali predstavnici obe oblasti, bila je perspektiva za razvoj turizma nakon formiranja jednog od najvećih arktičkih regiona u Rusiji.

  © Sputnik / Evgeniy Biyatov
  Privremena naseobina u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu

  Prema mišljenju učesnika sastanka, Arhangelska oblast bogata je jedinstvenim prirodnim lepotama i kulturom, zbog čega poseduje ogroman potencijal za razvoj turizma. Štaviše, ta sfera bi mogla postati jedna od glavnih karika u razvoju ekonomije, uporedo sa šumarstvom i brodogradnjom. Novi arktički mega-region može računati na federalnu podršku i dolazak velikih investitora.

  „Administrativne granice ne postoje kada je reč o turizmu. U našim krajevima imamo očaravajuća sela, veoma interesantna turistima, i to ne samo ruskim turistima. Glavni problem predstavlja putna infrastruktura. Taj problem može rešiti promovisanje novog regiona kao turističkog brenda, kao i ulaganje u infrastrukturu“, ističe direktorka za razvoj kompanije „Golubino“ iz Pinežskog okruga Arhangelske oblasti.
  © Sputnik / Evgeniy Biyatov
  Pejzaž Jamalo-Neneckog autonomnog okruga

  Prema rečima generalne direktorke Severne turističke kompanije Tatjane Motovičeve, spajanjem dva regiona poboljšaće se životni standard ljudi koji rade u sferi turizma, stanovnicima malih gradova i sela koji pružaju usluge u sferi transporta, prehrane, smeštaja.

  „Stanovnici mesta, koja posećuju turisti, mogu zaraditi. Spajanje dve oblasti će omogućiti da se za strane brodove naprave jedinstvene maršrute duž nepristupačne obale Belog mora. Možemo dobiti jedinstven, privlačan proizvod“, ističe Motovičeva.

  © Sputnik / Ilya Timin
  Stenovita planina na ostrvu Bel na arhipelagu Zemlja Franje Josifa, Arhangelska oblast

  Ranije su vršilac dužnosti gubernatora Arhangelske oblasti Aleksandar Cibulski i vršilac dužnosti Neneckog autonomnog okruga Jurij Bezdudni potpisali memorandum o nameri da se formira novi subjekat Rusije. Ako na referendumu inicijativu podrže stanovnici oba subjekta, u Rusiji će se pojaviti ogromni severni region sa neverovatnim ekonomskim potencijalom.

  © Sputnik / Yuliy Akhromeev
  Kapela Svetog Nikolaja Čudotvorca u Arhangelskoj oblasti
  Tagovi:
  Arktik, turizam, region, Rusija, Arhangelska oblast
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga