06:38 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  108
  Pratite nas

  Predsednik Dume Vjačeslav Volodin smatra da Amerika, šireći dezinfromacije o virusu korona i rejtingu ruskih zvaničnika, pokušava da destabilizuje situaciju u Rusiji kako bi sačuvala dominantnu ulogu u svetu.

  Na taj način Volodin je reagovao na nekoliko poslednjih članaka američke agencije o Rusiji.

  Americi nije potrebna snažna Rusija. Njihov cilj je da je učine što slabijom… Neverovatan pritisak na Rusiju, širenje dezinformacija, mešanje u unutrašnja pitanja države izazvani su uzdrmanim položajem SAD u svetu“, naveo je Volodin, navodi se u saopštenju Dume.

  Kako je rekao, na planu ekonomije i tehnološkog razvoja Kina je počela da prestiže Ameriku, a u vojno-tehnološkom smislu – Rusija. Da bi očuvala svoj položaj, Amerika ide u krajnosti koje sebi ranije ne bi dozvolila kako prema Kini, tako i prema Rusiji.

  Napadi SAD usmereni su isključivo na diskreditaciju predsednika, ključnih institucija vlasti, vodećih političara kako bi potkopali poverenje u njih i oslabili ih.

  On je konstatovao da Amerika ostaje glavni finansijski centar, ali, želeći da sačuva vlast i dominaciju u svim oblastima, opredeljuje se za kršenje ranije preuzetih obaveza u međunarodnoj trgovini, odbacuje sporazume iz oblasti globalne bezbednosti, stavlja u neugodan položaj partnere u Evropi.

  „Pokušaji mešanja u unutrašnja pitanja Rusije od strane SAD sve su ‘aktivniji’, ali to samo govori o jačanju pozicije Rusije a ne obrnuto“, zaključio je Volodin.

  Prethodno je ambasada Rusije u SAD pozvala američku agenciju da se izvini čitaocima zbog članka u kojem se tvrdi da je rejting predsednika Vladimira Putina u aprilu pao na 27 odsto, što su, kako ističu, dezinformacije. 

  „Stiče se snažan utisak da se članci u ‘Blumbergu’ pišu da bi se iznosili lažni grafici i stvarale lažne predstave o negativnoj dinamici u Risiji. Ovog puta predmet mahinacija bio je ‘rejting’ predsednika Vladimira Putina“, navode u ambasadi i dodaju da agencija nastavlja da iskazuje apsolutno nepoštovanje prema svojim čitaocima.

  Ovo nije prvi put da je ruska ambasada reagovala povodom pisanja američke agencije o Rusiji. Prethodno je ambasada tražila da „Blumberg“ demantuje članak o broju bolničkih ležajeva u Rusiji.

  Skandal je izazavao i članak u kojem se agencija bavi niskom stopom smrtnosti od koronavirusa u Rusiji i to pod naslovom „Eksperti žele da znaju zašto virus korona nije ubio više Rusa“.

  Posle kritike portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove naslov članka je promenjen.

  Tagovi:
  Vjačeslav Volodin, Duma, reagovanje, Blumberg, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga