16:09 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 525
  Pratite nas

  Dinastija Romanovih je vladala Rusijom od 1613. do 1917. godine. U tom periodu na prestolu su se smenjivale žene koje će ostaviti trag u istoriji svoje zemlje, ali i celog sveta. Većinom su to bile nemačke princeze, ali je među njima bilo i pepeljuga i princeza najuglednijih evropskih dinastija. Sputnjik predstavlja neobične portrete 12 ruskih carica.

  Katarina I

  Neverovana sudbina! Služavka Marta Skavronska postala je prva ruska krunisana carica! Prvo je bila ljubavnica feldmaršala Šeremetjeva, zatim Menjšikova i na kraju Petra I. Pratila je ruskog cara u pohodima. Bila je vesele naravi i imala dar da smiruje napade besa svoga muža. Nakon smrti Petra I ona je stupila na presto, ali je vladala samo dve godine.

  Ana Ivanovna

  Ana Ivanovna
  Ana Ivanovna

  Rođaka Petra I, kćer njegovog polubrata, cara Ivana Aleksejeviča. Bila je udata za Kurlandskog vojvodu radi jačanja dinastijskih veza. Ubrzo nakon svadbe postala je udovica. Nakon smrti Katarine I Ana je bila postavljena na ruski presto, pošto nije bilo direktnih naslednika. Međutim, opštepoznato je da je za njeno vreme državom upravljao njen ljubavnik Biron.

  Jelisaveta Petrovna

  Jelisaveta Petrovna
  Jelisaveta Petrovna

  Ćerka Petra Prvog. Mogla je postati francuska kraljica! Međutim, Rusija i Francuska nisu uspeli da se dogovore oko braka sa naslednikom francuskog prestola. Vesela, dobra, jednostavna. Bila je kuma na krštenjima dece vojnika i volela je narodne proslave. Obožavala je modu i muškarce. Navodno, imala je više od 15.000 haljina u svom ormanu. Volela je Rusiju, ali ne i državne poslove i potpisivanje ukaza...

  Katarina druga

  Katarina Velika: Krim će „od sada do večnosti“ biti ruski
  © Wikipedia / Public domain
  Katarina Velika: Krim će „od sada do večnosti“ biti ruski

  Velika žena i velika ljubavnica! Princeza beznačajne nemačke kraljevine Anhalt-Cerbst udala se sa 15 godina za budućeg cara Petra III. Sve je pokorila i očarala, osim svog muža. Carska garda ju je proglasila za caricu, nakon što je njen muž bio zbačen. Vreme njene vladavine se smatra za zlatno doba ruskog plemstva. Sve je uspevala: i da se bavi državnim poslovima, i da menja ljubavnike, i da popunjava kolekciju Ermitaža, da se dopisuje sa Volterom, da šeta dvorske pse, piše pesme i priče, da bude dobra baka, ali ne i majka. 

  Marija Fjodorovna

  Marija Fjodorovna (žena Pavla I)
  Marija Fjodorovna (žena Pavla I)

  Supruga imperatora Pavla I, majka dva cara – Aleksandra I i Nikolaja I. I ona, kao i njena prethodnica, došla je iz Nemačke – Virtemberga. Glavna zasluga Marije Fjodorovne je što je rodila mnogo dece u dinastiji Romanovih – čak desetoro.

  Jelisaveta Aleksejevna

  Jelisaveta Aleksejevna
  © Foto : Public domain
  Jelisaveta Aleksejevna

  Princeza Badenska, supruga cara Aleksandra I, pobednika nad Napoleonom. Najlepša ruska carica. Pametna, obrazovana, muzikalna. Sfera njenih interesovanja bile su istorija i književnost. Jedina ruska carica koja je savršeno govorila ruski jezik. Bila je Puškinova muza. Međutim, iza sebe nije ostavila potomstvo.

  Aleksandra Fjodorovna

  Aleksandra Fjodorovna - žena Nikolaja I
  Aleksandra Fjodorovna - žena Nikolaja I

  Supruga cara Nikolaja I. Ćerka pruskog kralja. Nije se interesovala za politiku. Divna žena i majka. Kroz prste je gledala na ljubavne avanture svoga muža, što je bio recept za srećan porodični život. Bila je dobra prema podanicima, ali nikad nije naučila ruski jezik!

  Marija Aleksandrovna

  Marija Aleksandrovna
  Marija Aleksandrovna

  Još jedna nemačka princeza u domu Romanovih. Žena imperatora Aleksandra II. Kako su pisale u svojim memoarima njene dvorske dame, ona je čitavog života morala da trpi i prašta prevare svog muža kome je rodila sedmoro dece. Bila je pametna, skromna, iskrena. Pomagala je sirotinji, posebno tajno. Poslednje godine života je bolovala, mnogo vremena je provela u inostranstvu.

  Marija Fjodorovna

  Marija Fedorovna
  Marija Fedorovna

  Žena Aleksandra III. Danska princeza Dagmar. Najvoljenija ruska carica u narodu. Vrlo vesela. Bila je velika podrška svome mužu i sinu Nikolaju II. Čudom se spasila od boljševika – engleski kralj je poslao na Krim ratni brod, kako bi je evakuisao. Umrla je u Danskoj, a da nikad nije poverovala da je carska porodica streljana.

  Aleksandra Fjodorovna

  Aleksandra Fjodorovna
  © Foto : Public domain
  Aleksandra Fjodorovna

  Poslednja ruska carica. Priceza Hesen-Darmštata. Voljena unuka engleske kraljice Viktorije. Sa mužem, carem Nikolajem II, služila je kao primer drugim porodicama. Najoklevetanija carica – optuživali su je za špijunažu u korist Nemačke i za bliske veze sa Raspućinom. Radila je kao medicinska sestra u bolnici Carskog sela za vreme Prvog svetskog rata. Streljana je zajedno sa celom porodicom u Jekaterinburgu 1918. godine. Ruska crkva ju je kanonizovala.  

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga