05:37 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31854
  Pratite nas

  Moskva je zabrinuta zbog pristrasnog ocenjivanja ratnih zločina na Balkanu iz devedesetih godina prošlog veka, a pozadina događaja u Prištini i Podgorici je očigledna – etiketirati Beograd kao izvor zla u periodu raspada bivše Jugoslavije i zaštititi one koji su počinili zločine nad Srbima, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  „U politizovanju događaja, koji su se odigrali tokom sukoba u Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka, aktivno učestvuju navodno nezavisne nevladine organizacije, koje decenijama finansiraju zapadne vlade – naručioci. Formiraju se neke strukture za istragu o 'ratnim zločinima', štaviše sa neprikrivenim antisrpskim stavovima“, ukazuje se u saopštenju.

  Iz ruskog Ministarstva poručuju da pristrasna procena događaja iz poslednje tri decenije na prostorima bivše Jugoslavije, izvrtanje činjenica, proizvoljno „imenovanje počinilaca“ i druge poznate metode političkog usmeravanja, u suprotnosti su sa zadatkom pretvaranja regiona u dinamičan, prosperitetni deo Evrope.

  U saopštenju se skreće pažnja na činjenicu da se „porast takve aktivnosti primećuje danas u Podgorici i Prištini“.

  Zapad zatvara oči na antisrpsko etničko čišćenje na Kosovu

  Ističe se da se naročito „cinično ponašaju kosovske vlasti, gde su na rukovodećim mestima lica koja su direktno povezana s nečovečnim delima, uključujući otmicu i ubijanje ljudi radi ilegalne trgovine njihovim organima”.

  Uprkos dokazima, u Hagu do danas nije pokrenut nijedan sudski proces povodom ovih slučajeva. Pored toga, Zapad zatvara oči na antisrpsko etničko čišćenje na Kosovu, smrt stotine civila tokom NATO agresije protiv Jugoslavije 1999. godine i strašne posledice ove agresije.

  Oružani sukob albanskih separatista iz „Oslobodilačke vojske Kosova” i srpske vojske i policije doveo je 1999. godine do bombardovanja Jugoslavije (u to vreme sastojala se iz Srbije i Crne Gore) od strane snaga NATO-a. Kosovsko-albanske strukture u Prištini 17. februara 2008. godine jednostrano su proglasile nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu republiku Kosovo ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Izrael, Iran, Španija, Grčka i brojne druge države.

  Tagovi:
  Kosovo, Balkan, Rusija, MIP Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga