02:16 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  33126
  Pratite nas

  Podvodni aparat "Posejdon" je specijalno napravljen za obuzdavanje nuklearne agresije SAD, rekao je listu "Izvestija" direktor Biroa za vojno-političku analizu Aleksandar Mihajlov. On je naglasio da je glavni zadatak tog oružja – držati na nišanu neprijateljsku obalu.

  „Uzimajući u obzir mogućnosti aparata, govorimo o priobalnoj teritoriji SAD“, naveo je Mihajlov.

  On je dodao da je „Posejdon“ jedino oružje svoje vrste, koje može „anulirati“ priobalnu odbranu protivnika, pritom toliko jakog, kao što su SAD. Taktično-tehničke karakteristike aparata su „zastrašujuće“, jer „Posejdon“ može da nosi 2 i više megatone borbenog eksploziva.

  „Eksplozija tolike snage može da nanese nepopravljivu šteti istočnoj ili zapadnoj obali SAD i njihovom stanovništvu“, naveo je ekspert.

  Skoro nemoguće je blagovremeno saznati za približavanje „Posejdona“. On može da se bori sa sredstvima PVO i PRO. Aparat može da se kreće brzinom do 200 kilometara na čas na dubini od 1 kilometra. To ga čini neprimetnim za protivnika.

  Mihajlov je naglasio da „Posejdon“ može biti upotrebljen u slučaju nuklearnog rata, pošto je to oružje „Sudnjeg dana“. Treba naglasiti da su zapadni mediji ranije pisali o „Posejdonu“ i izražavali zabrinutost u vezi sa pojavom novog oružja u Rusiji.

  Ranije je bilo saopšteno da će „Posejdon“ početi da se testira na jesen ove godine.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga