04:35 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 331
  Pratite nas

  Kremlj zna da ambasadori nekih zemalja u evropskim prestonicama zahtevaju od rukovodstva tih država da odbiju rusku humanitarnu pomoć i to je samo za žaljenje i nerazumevanje, posebno u ovom teškom periodu za svet, smatra portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

  „Kremlj na ovo reaguje sa žaljenjem. Dugo smo imali takve informacije. Znamo da u brojnim evropskim prestonicama ambasadori nekih država energično preporučuju rukovodstvu tih zemalja da ni na koji način ne sarađuju sa Rusijom u oblasti humanitarne pomoći; ambasadori, koji ne poštuju norme diplomatskog ponašanja, zahtevaju da se odbije pomoć koja je već bila ili je u procesu realizovanja“, odgovorio je Peskov na zahtev da prokomentariše takvu zabranu kontaktiranja Rusije radi medicinske i humanitarne pomoći.

  „To je za žaljenje uopšte, a posebno može izazvati žaljenje i nerazumevanje u ovom teškom periodu za ceo svet koji, naprotiv, od nas zahteva saradnju, međusobnu pomoć i uzajamno poverenje“, zaključio je predstavnik Kremlja.

  Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, u članku za kineski list „Global tajms“ spomenuo da se sada na račun Rusije čuju optužbe da ona želi da iskoristi humanitarnu i medicinsku pomoć za „jačanje geopolitičkog uticaja“. Prema njegovim rečima, čak je došlo do „ponižavajućih zabrana da se od Rusije zatraži medicinsko-humanitarna pomoć, bez obzira koliko je situacija teška, što protivreči osnovnim diplomatskim normama“.

  Tagovi:
  pomoć, Rusija, Evropa, Dmitrij Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga