22:02 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2560
  Pratite nas

  Ruski senator Konstantin Kosačov smatra da se Zapad boji da će sopstveni neuspeh u borbi protiv virusa korona izazvati simpatije nekih od saveznika prema Rusiji i Kini i u tome vidi objašnjenje za optužbe na račun Moskve da humanitarnu i medicinsku pomoć želi da iskoristi za „jačanje geopolitčkog uticaja“.

  Pre nekoliko dana i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je govorio o istoj temi i istakao da zapadne zemlje žele da iskoriste pandemiju virusa korona za kažnjavanje vlada koje im ne odgovaraju i zabranjuju državama pogođenim kovidom 19 da se obraćaju Rusiji za pomoć.

  „Ispostavilo se da nisu svi bili spremni za test pandemije. Čak i u ovim uslovima, kada je globalni izazov trebalo da nas zbliži i makar privremeno primora da se zaboravi na suprotnosti, ponovo se pojavljuje grabežljivo ponašanje. Ne mogu svi da odole iskušenju da deluju po principu ‘svako za sebe’”, objasnio je Lavrov u članku za kineski list „Gobal Tajms”.

  Kosačov kaže ga nimalo ne čudi ono na šta je ukazao Lavrov.

  „To se, na žalost, uklapa u logiku ponašanja naših geopolitčkih oponenata“, naveo je on i dodao da Zapad u svakoj situaciji, čak i onda kada to pogađa interese, bezbednost i zdravlje ljudi, u prvi plan stavlja zadatak da obezbedi svoju dominaciju u svetu – i to ne kroz konkurenciju, već vršeći pritisak na suparnike.

  Kako je dodao, na Zapadu ne iščezava podela na „saveznike i protivnike“ čak i ni onda kada je svetu potreban kolektivan odgovor na zajedničku nesreću.

  „Dolazi do otvorenih ucena i zastrašivanja onih zemalja koje teoretski mogu da zamisle zbližavanje s Rusijom kroz borbu protiv pandemije“, zaključuje Kosačov.

  Tagovi:
  Konstantin Kosačov, ucene, geopolitički interesi, virus korona, Zapad, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga