05:22 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1402
  Pratite nas

  Brod „Akademik Čerski“, koji bi mogao da dovrši izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, polagaće cevi tog gasovoda do kraja leta, smatra vodeći analitičar Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Igor Juškov.

  On je za agenciju „En-Es-En“ izjavio da smatra da brod može da izgradi dva kilometra gasovoda dnevno.

  „Ako ('Akademik Čerski') ipak bude radio sam, onda će biti potrebno da u tom slučaju položi oko 110-120 kilometara cevi. Jasno je da će taj posao trajati najmanje dva meseca“, rekao je Juškov.

  Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2
  © Foto : © Nord Stream 2 / Paul Langrock

  Analitičar je pojasnio da brod verovatno neće stalno raditi punim kapacitetom. Prema njegovom mišljenju, „Gasprom“ namerava da, ukoliko bude moguće, iskoristi nekoliko brodova ili barži za polaganje cevi. Podsetio je da je Rusija već koristila baržu „Fortuna“ za polaganje cevi gasovoda.

   „Ali Danci su propisali uslove da mogu da se koriste samo brodovi sa sistemom dinamičkog pozicioniranja. To znači da brod može da se održi na jednom mestu bez sidra. 'Fortuna' nema takav sistem, ali je operator 'Severnog toka 2' predložio Dancima da ga ojačaju i zadržavaju remorkerima. Do sada nije primljen nikakav odgovor od danskog regulatora“, rekao je ruski ekspert.

  Sredinom meseca je saopšteno da je „Akademik Čerski“ uplovio u luku „Mukran“, gde se nalazi logistički terminal projekta „Severni tok 2“.

  „Akademik Čerski“ je u februaru isplovio iz luke Nahotka na Dalekom istoku Rusije, nakon čega je više puta menjao pravac. Prema prognozama Ministarstva energetike Rusije, „Severni tok 2“ bi mogao biti pušten u rad do kraja 2020. godine, jer je do sada izgrađeno 93 odsto gasovoda.

  „Severni tok 2“

  Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turskog toka“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

  Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po većim cenama.

  Nemačka je kritikovala sankcije Vašingtona protiv Rusije, a prema rečima portparola kompanije „Nord strim 2 AD“, za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

  Tagovi:
  brod, gasovod, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga