13:04 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1480
  Pratite nas

  Italijanska dobrotvorna asocijacija „Pomozite nam da spasimo decu“ predložila je da se ustanovi Dan solidarnosti s Rusijom u znak sećanja na pomoć koju je Rusija pružila Italiji u borbi protiv širenja virusa korona.

  Predsednik asocijacije Enio Bordato poslao je pisma gradonačelnicima oko 90 gradova regiona Lombardije, kao i rukovodiocima frakcija u oba doma nacionalnog parlamenta.

  „Odlučio sam da, nakon što su ruski lekari otišli kući, ta značajna stranica solidarnosti obeju zemalja ne treba da bude zaboravljena“, izjavio je Bordato.

  On je podsetio i na druge epizode kada je Rusija pružala pomoć Italiji.

  „Počevši od pomoći ruskih mornara u Mesini razorenog u zemljotresu i spašavanju dirižabla Umberta Nobilea, do zemljotresa u Akvili i poplava u Veneciji - ne bi trebalo zaboraviti“, rekao je šef dobrotvorne organizacije.

  U obraćanju gradonačelnicima gradova provincija Breše i Bergama, Bordato ih moli da podrže inicijativu.

  „Rusija je u najtragičnijim i najmračnijim trenucima epidemije postala zemlja koja je najviše pomogla Italiji i posebno mnogim gradovima oko Bergama i Breše. Rusku pomoć u borbi protiv kovida 19 jednoglasno su priznale lokalne vlasti, predstavnici oružanih snaga, civilnog društva i hiljade stanovnika Lombardije i Italije. Molim vas da doprinesete u uspostavljanju italijansko-ruskog Dana solidarnosti, uz pomoć kojeg ne bismo samo zapamtili tu poslednju stranica bratske solidarnosti, već bi postao svedok istorije dva prijateljska naroda“, napisao je Bordato u pismu i istakao da se „poslednjih decenija sudbina Italije i Rusije prepliću sve više“.

  Podsetimo, 15 aviona Il-76 ruskih vazduhoplovnih snaga sa vojnim specijalcima i opremom za pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona stiglo je u Italiju između 22. i 25. marta, kako bi pružili pomoć u borbi protiv kovida-19. 

  Ruski vojni stručnjaci dezinfikovali su staračke domove u oko 100 naselja u Lombardiji. Obrađeno je 119 zgrada, više od 1,2 miliona kvadratnih metara unutrašnjeg prostora i više od 45 hiljada kvadratnih metara puta.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga