09:58 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  462104
  Pratite nas

  Hrišćanski krst, Davidova zvezda i muslimanski polumesec pod jednim krovom — to je Hram svih religija, koji je jedinstven u svetu jer spaja 16 svetskih religija.

  Hram svih religija se nalazi u selu Staro Arakčino, na periferiji Kazanja, a gradnja tog neobičnog ansambla počela je 1994. godine po zamisli umetnika, arhitekte i ezoterika Iljdara Hanova. On je došao na ideju da u svom rodnom mestu podigne hram posle jednog putovanja po Tibetu i Indiji.

  Meštani Arakčina tvrde da je sam Hanov imao dar da leči zavisnike od droge i alkoholičare. Sposobnosti ekstrasensa otkrio je još u mladosti, kad je doživeo kliničku smrt, a postoji i legenda po kojoj mu se tokom meditacije „javio“ nekakav starac sa belom bradom, koji mu je rekao da u rodnom selu podigne hram.

  Autor kompleksa je smatrao da hram treba da bude simbol mirnog suživota različitih kultura i religija i da služi prevashodno kao Međunarodni kulturni centar duhovnog jedinstva.

  Hrišćanska dvorana u Hramu svih religija u Kazanju
  © Foto : khanovtemple.ru
  Hrišćanska dvorana u Hramu svih religija u Kazanju

  Na oko tridesetak kilometara od Hrama svih religija nalazi se i jedna velika svetinja — čuveni Raifski Bogorodičin manastir — najveći aktivni muški manastir Kazanjske eparhije Ruske pravoslavne crkve. Osnovao ga je u 17. veku isposnik Filaret, koji je ovde, na obali jezera izgradio sebi keliju.

  U početku je živeo sam, provodeći vreme u molitvi, ali su kasnije tu počeli da se naseljavaju i drugi monasi, stvarajući skit — novu monašku zajednicu. Zatim je podignut i manastir, jedan od prvih pravoslavnih manastira sagrađenih na toj teritoriji pošto je Ivan Grozni osvojio Kazanj.

  Budistička dvorana u Hramu svih religija u Kazanju
  © Foto : khanovtemple.ru
  Budistička dvorana u Hramu svih religija u Kazanju

  Danas je arhitektonski kompleks manastira jedan od najraskošnijih u srednjem toku reke Volge, a u njemu se čuva jedna od najpoštovanijih čudotvornih ikona — Ikona gruzijske Majke Božje. Ikona je poznata po tome što pomaže ženama da postanu majke, ali donosi isceljenje i pomaže svima koji se pred njom mole.

  Raifski manastir je imao burnu istoriju. Posle Oktobarske revolucije, 1918. godine, bio je zatvoren, a bogosluženja su obavljana u tajnosti. Preostali iskušenici i jeromonasi su 1930. godine uhapšeni i optuženi za aktivnosti protiv sovjetskih vlasti, a potom su i streljani. Ruska pravoslavna crkva je kanonizovala raifske novomučenike.

  Egipatska dvorana u Hramu svih religija u Kazanju
  © Foto : khanovtemple.ru
  Egipatska dvorana u Hramu svih religija u Kazanju

  Manastir je tridesetih godina prošlog veka korišćen kao zatvor za političke zatvorenike, a kasnije kao kolonija za maloletne delikvente. Vraćen je Ruskoj crkvi 1991. godine i prvi je manastir na teritoriji Kazanjske eparhije koji je obnovljen.

  Hram svih religija u Kazanju
  © Foto : khanovtemple.ru
  Hram svih religija u Kazanju

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ikona, manastir, Ruska crkva, Rusija, religije, hram, Moja Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga