13:52 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 673
  Pratite nas

  Ambasada Rusije uputila je protestnu notu američkom Stejt departmentu zbog incidenta sa dopisnikom novinske agencije RIA Novosti, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

  „Lokalni policajci nedopustivo su se ponašali prema Mihailu Turgijevu i američkim novinarima koji su se nalazili pored njega. Kao što se može videti iz video-zapisa snimljenih na mestu događaja, novinari su se glasno i jasno identifikovali, imali potrebne oznake na odeći, pokazali dokumente i nisu pružali nikakav otpor“, rekao je Antonov, navodi se na stranici ambasade na Fejsbuku.

  On je istakao da je zbog toga Stejt departmentu upućena protestna nota.

  „Zahtevali smo da se sprovede detaljna istraga i da nas obaveste o njenim rezultatima“, dodao je Antonov.

  Ambasador je precizirao da će ruska strana nastojati da relevantne organizacije za ljudska prava koje prate narušavanje prava novinara u SAD imaju u vidu ovaj incident.

  Antonov je, takođe, konstatovao da američka štampa nije pokazala nikakve znake javnog saučešća.

  „O kakvoj objektivnosti može da biti reči kada se dvostruki standardi primenjuju čak i na ruske novinare koji rade u Sjedinjenim Američkim Državama?“, zaključio je Antonov.

  Dopisnika RIA Novosti Mihaila Turgijeva, koji je pokrivao proteste u Mineapolisu, napala je policija. Policija mu je prsnula suzavac u lice nakon što je pokazao svoju novinarsku akreditaciju i predstavio se kao medijski radnik. Na sličan način policija se ponašala prema obližnjoj novinarskoj ekipi američke televizijske stanice „Vajs“.

  Tagovi:
  novinar, protestna nota, Stejt department, Ambasada Rusije u SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga