20:53 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21120
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin utvrdio je Osnovu državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja. Ukaz je već stupio na snagu.

  „U cilju osiguranja realizacije državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog obuzdavanja nalažem da se utvrde Osnove državne politike Rusije u oblasti nuklearnog obuzdavanja“, navodi se u dokumentu.

  U tekstu se navodi da „Rusija razmatra nuklearno oružje isključivo kao sredstvo obuzdavanja, njegova primena je krajnja mera i preduzima sve potrebne mere za smanjenje nuklearne pretnje i sprečavanje zaoštravanja međudržavnih odnosa koji mogu da izazovu vojne konflikte, uključujući nuklearne“, navodi se u dokumentu.

  „Rusija zadržava pravo da pruži odgovor na bilo kakav nuklearni napad  na njenu teritoriju ili na teritoriju njenih saveznica, bilo da je reč o balističkim raketama ili o nekakvom drugačijem oružju za masovno uništenje“, navodi se.

  Jedna od osnovnih vojnih opasnosti za Rusiju je raspoređivanje sredstava PVO u kosmosu.

  Ističe se da se Osnove politike Rusije mogu korigovati u zavisnosti od spoljnih i unutrašnjih faktira.

  „Jedna od glavnih opasnosti za Rusiju je prisustvo nuklearnog i drugog oružja za masovno uništavanje u drugim zemljama. Obuzdavanje je usmereno na to da potencijalni protivnik bude svestan da ga neizbežno čeka odmazda za agresiju. Još jedna pretnja je nekontrolisano širenje nuklearnog oružja, kao i njegovo raspoređivanje na teritorijama nenuklearnih država“, ukazano je u dokumentu.

  Rusija uzima u obzir i razmeštanje ofanzivnog oružja u drugim zemljama.

  Pročitajte još:.

  Tagovi:
  nuklearna sila, doktrina, nuklearno oružje, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga