04:08 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11836
  Pratite nas

  Borbeni potencijal 76 novih lovaca-bombardera Su-34, koje Rusko ratno vazduhoplovstvo namerava da kupi, duplo je veći od njihovih prethodnih verzija, piše list „Forbs“ i ističe da su avioni modernizovani uzimajući u obzir iskustva upotrebe aviona u Siriji i da, za razliku od ranijih verzija, mogu da se zaštite u vazduhu.

   „Forbs“ navodi da bi ti dvosedni avioni s dva motora trebalo bi da zamene zastarele bombardere Su-24, od kojih je Turska oborila jedan u Siriji 2015. godine.

  „Uzimajući u obzir aktivnu ulogu koju su ruske vazduhoplovne snage odigrale u Siriji, ovo iskustvo je van svake sumnje uzeto u obzir prilikom modernizacije Su-34“, izjavio je Semjuel Bendet, saradnik u Američkom savetu za spoljnu politiku.

  Šta sve može ruski Su-34

  Prema rečima predsednika Ujedinjene avio-proizvodne korporacijom (OAK) Jurija Sljusara, borbene sposobnosti modernizovanog Su-34M će se udvostručiti.

  Su-34 je u stanju da pogađa ciljeve na udaljenosti do 950 kilometara, dok težina raketa ili bombi može da dostigne 12 tona, uključujući rakete klase vazduh-vazduh.

  Letelica je takođe naoružana oruđem kalibra 30 milimetara i može da dostigne brzinu veću od brzine zvuka. Vrednost aviona iznosi oko 40 miliona dolara, što je otprilike na nivou cene američkog aviona F-15E.

  Prema pisanju lista, čak su i stari Su-34 „iskorak“ u poređenju sa bombarderima Su-24 sa promenljivom geometrijom krila sovjetskog dizajna. Su-24 nema potencijal da se bori protiv neprijateljskim lovaca, ali za razliku od njih, Su-34 može da se zaštiti u vazduhu.

  Lovac-bombarder Su-34 po borbenim sposobnostima spada u generaciju aviona 4+. Predviđen je za izvođenje preciznih raketno-bombaških napada po kopnenim ciljevima, kao i za uništavanje vazdušnih ciljeva. Avion ima domet leta do 4.000 kilometara, a dostiže brzinu do 1.900 kilometara na čas. Opremljen je najnovijim sistemom za upravljanje naoružanjem.

  Kremlj je krajem maja potpisao ugovor sa OAK za proizvodnju 76 novih Su-34. List piše da se pretpostavlja da će godišnje biti napravljeno od osam do 14 letelica, kao i da će program trajati do 2027. godine. Trebalo bi da 76 aviona bude dovoljno za dva aviopuka.

  Tagovi:
  bombarder, lovac, Rusija, Su-34
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga