11:18 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2874
  Pratite nas

  Rusija je napravila osnovni svemirski segment sistema upozorenja o raketnom napadu koji omogućava neprekidno praćenje lansiranja balističkih raketa na teritoriji SAD, pišu ruski mediji.

  Nakon lansiranja četvrtog svemirskog aparata tipa „Tundra“ sa kosmodroma Pleseck 22. maja, formiran je sistem „Kupola“ od minimalnog broja satelita koji omogućava da se prati svako lansiranje balističkih i svemirskih raketa sa teritorije SAD. Aparati su već počeli sa radom.

  Sateliti „Tundra“ su „opremljeni sa infracrvenim instrumentima za osmatranje koji omogućavaju da se sa velikom preciznošću beleži lansiranje raketa. Oni mogu pratiti putanju leta balističkih raketa i u autonomnom režimu predvideti gde mogu pasti njihovi borbeni blokovi.

  Četiri satelita „Tundra“ iz sastva „Kupole“ kreću se oko Zemlje, na maksimalnoj visini od 35.000 kilometara od Planete. Tokom leta oni su pod uglom, tako da su jedan naspram drugog, i tako formiraju takozvano sazvežđe nad Severnim polom.

  Podsetimo, u decembru 2019. godine, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov saopštio je da je Rusija zamenila grupu satelita za upozorenje na raketni napad „Oko 1“, koja je ispala iz stroja, svemirskim sistemom „Kupola“.

  Tagovi:
  Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga