00:02 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  170
  Pratite nas

  Vojna eskalacija u Libiji će se smanjiti narednih nekoliko dana zahvaljujući naporima ruske diplomatije. To je u izjavi za RIA rekao Ahmed Majtig, vicepremijer u libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva (PNS), koji od juče predvodi delegaciju vlade na razgovorima u Moskvi.

  Prema njegovim rečima, danas su održani sastanci sa predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane.

  Majtig naglašava da je vlada u Tripoliju uverena da je Rusija veoma važan partner kako bi se uspostavila stabilnost u Libiji.

  „U narednom periodu, narednih dana, bićemo svedoci dramatičnog slabljenja vojne eskalacije zahvaljujući ruskoj diplomatiji, koja će sarađivati s nama na tom planu“, rekao je Majtig.

  U međuvremenu, Misija UN u Libiji saopštila je da su se suprotstavljene strane u Libiji složile da obnove pregovore vojnog komiteta o primirju u skladu s nacrtom sporazuma od 23. februara.

  Predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž danas boravi u Turskoj.

  Situacija u Libiji

  Posle svrgavanja s vlasti i ubistva libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine, Libija je praktično prestala da funkcioniše kao jedinstvena država.

  Sada u zemlji postoji dvovlašće — na istoku vlada parlament koji uživa podršku naroda, dok u Tripoliju na zapadu zemlje postoji Vlada nacionalnog jedinstva, koja ima podršku UN i EU na čelu sa Fajezom Saradžom.

  Vlasti istočnog dela zemlje deluju nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom na čelu sa maršalom Halifom Haftarom, koji od aprila 2019. pokušava da osvoji Tripoli.

  U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji uz učešće Rusije, SAD, Turske, Egipta i čitavog niza zemalja. Glavni rezultat konferencije bio je poziv svim stranama da prekinu oružane sukobe.

  Tagovi:
  diplomatija, eskalacija, sastanci, Libija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga