13:56 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 994
  Pratite nas

  Ruski naučnici su otkrili poreklo misterioznog kratera koji je otkriven na poluostrvu Jamal 2017. godine. Rezultat istraživanja je pokazao da je on nastao usled emisije metana, što je moglo biti posledica globalnog zagrevanja, piše magazin „Geo sajens“.

  Stručnjaci su sakupili podatke tokom ekspedicije u dolini reke Jorkuta-Jaha u junu 2017. godine, tokom koje je bilo vršeno posmatranje i uzimanje uzoraka večnog leda sa dna kratera. Uzorci su proveravani na sadržaj ugljen-dioksida, metana i drugih gasova.

  Ovaj fenomen je povezan sa emisijama gasova iz zemlje koje se oslobađaju topljenjem večnog leda. Rezultati istraživanja su pokazali smanjen sadržaj metana u poređenju sa ugljen-dioksidom. U ovom slučaju, gas se pojavio iz dubljeg izvora.

  Naučnici su došli do zaključka da je krater na Jamalu nastao usled različitih procesa koji su se odvijali i na velikoj dubini i blizu površine. Metan se nakupljao u slojevima zemlje koji ne mrznu, a nazivaju se talik, dok je sam talik bio okružen ledom. Usled sakupljanja gasa, pritisak u prirodnoj komori se povećavao sve dok nije došlo do eksplozije praćene erupcijom vode i leda.

  Tagovi:
  krater, Sibir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga