07:40 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1326
  Pratite nas

  Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je da je Amerika u Kolumbiju prebacila stotine specijalaca koji bi trebalo, kako je najavljeno, da se bave osiguranjem bezbednosti, međutim to treba tumačiti kao signal potencijalnog novog nezakonitog infiltriranja u Venecuelu.

  „Pre nekoliko dana je bilo objavljeno da će na teritoriju susedne Kolumbije iz SAD biti prebačene jedinice brigade snaga bezbednosti. Radi se o nekoliko stotina takozvanih 'vojnih savetnika'. Imaju iskustva u Avganistanu. Takvi specijalci se prvi put šalju u Latinsku Ameriku. Teško je poverovati da će oni biti angažovani, kako je najavljeno, u podršci bezbednosti. Njihov boravak u neposrednoj blizini Venecuele jednostavno je signal da je novi ilegalni ulazak u zemlju moguć u bilo kojem trenutku“, izjavila je je Zaharova.

  Portparolka je takođe pomenula izjavu šefa Južne komande oružanih snaga SAD, admirala Krejga Fola, koji je rekao da će ti savetnici „biti uključeni u razvijanje nekih ideala i vrednosti“.

  „To teško da se može posmatrati drugačije nego kao skrivena pretnja i provokacija“, prokomentarisala je Zaharova.

  Apel Americi: Obustavite politiku ekonomskog zastrašivanja Venecuele

  Zaharova se osvrnula i na američki sankcioni pritisak i rekla da Moskva zahteva da Vašington obustavi politiku ekonomskog zastrašivanja Venecuele.

  Sankcioni pritisak se nastavlja. Upozorenja američke administracije od pre nekoliko dana, koja su upućena vladama širom sveta, a koja se tiču svakog učestvovanja u snabdevanju Venecuele iranskim gorivom, prelaze sve dozvoljene granice. Prethodnim pretnjama osiguranicima i vlasnicima brodova sada se dodaju zastrašivanja uprava luka, vlasnika i kapetana brodova“, rekla je ona tokom onlajn-brifinga. 

  Zaharova je podsetila da je pre nekoliko dana američko Ministarstvo finansija na spisak sankcija dodalo još četiri brodarske kompanije koje su bile uključene u transport goriva u Venecuelu.

  „Mi, naravno, osuđujemo ovu nezakonitu praksu. Zahtevamo da se zaustave takve akcije protiv suverene države i ističemo da je sada prioritet za Venecuelu da prevaziđe unutrašnje podele mišljenja i nepoverenje“, izjavila je ona.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  specijalci, Venecuela, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga