05:41 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2491
  Pratite nas

  Nakon ekološke katastrofe koja se dogodila u Noriljsku kada se iz  jednog rezervoara u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije izlilo dizel gorivo, vlasti nastoje da saniraju posledice po hitnom postupku pa je tako do sada sakupljeno preko 700 tona mešavine vode i nafte.

  To je novinarima saopštio zamenika ministra za vanredne situacije Aleksandar Čuprijan.

  Kako je rekao, mešavina je apsorbovana sa povrine od 14, 6 hiljda kvadratnih metara na obalama reke Ambarna. Na lice mesta su prebačeni kontejneri u koje može da se smeti oko osam hiljada kubnih metara tečnosti. 

  „Potrošeno je pet tona materijala za apsorpciju“, rekao je on i dodao da koncetracija štetnih materija u vodi premašuje dozvoljeni nivo nekoliko destina puta.

  Prema preliminarnim podacima ruske državne Agencije za zaštitu životne sredine („Rosprirodnadzor“) šteta izazvana izlivanjem dizel goriva bi mogla da iznosi nekoliko desetina milijardi rubalja.

  Incident se dogodio pre više od nedelju dana u termoelektrani  broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije, kada je došlo do dehermetizacije rezervoara sa dizel gorivom, koja je prouzrokovala izlivanje 20.000 tona naftnih derivata u reku. 

  Stručnjaci su utvrdili da je ukupno zagađeno skoro 200.000 kvadratnih metara teritorije, što je skoro sedam puta više nego što zauzima sam grad Noriljsk.  U Krasnojarskoj oblasti je uvedena vanredna situacija.

  Iz „Rosprirodnadzora“ su ranije saopštili da metoda spaljivanja energenata neće biti korišćena prilikom likvidiranja ove katastrofe.

  Navedeno je da bi jedna od metoda mogla biti sakupljanje zagađenih voda, smeštanje u posebne rezervoare, a potom izbacivanje čiste vode nazad u prirodu.

  Kada je reč o zemljištu, predlog je da se zagađena zemlja odnese na specijalno mesto gde bi se ona kultivisala, a zatim bi je u tom obliku vratili na teritoriju Noriljska.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  posledice, ekološka katastrofa, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga