17:30 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 970
  Pratite nas

  Rusija poseduje moćnu protivvazdušnu odbranu koja je u stanju da uništi mete na velikim udaljenostima, između ostalog i američke bombardere B-52H „Stratofortres“, rekao je bivši zamenik glavnog komiteta Ratnog vazduhoplovstva Rusije, general-poručnik Ajteč Bižev.

  „U Rusiji je stvoren moćan slojevit sistem PVO. Prvo na velikim udaljenostim ratuje lovačka avijacija, takozvana duga ruka, a zatim se uključuju protivavionski raketni sistemi različitog dometa“, pojasnio je Bižev, komentarišući saopštenje ukrajinske konsultantske kompanije „Difens ekspres“ da su strateški bombarderi B-52H „Stratofortres“ američkog ratnog vazduhoplovstva u stanju da „napadnu“ Rusiju koristeći raketno naoružanje, bez ulaska aviona u vazdušni prostor koji kontoliše protivavionski raketni sistem S-400 „Trijumf“.

  Prema njegovim rečima, takva odbrana će omogućiti da se na velikim udaljenostima unište nosači naoružanja, uključujući američke strateške bombardere B-52H „Stratofortres“, kao i rakete dugog dometa koje letelice lansiraju.

  Bižev je pojasnio da su u Rusiji više puta održavane vojne vežbe sa simulacijom masovnog napada američke avijacije na Rusiju. Kako su pokazale vojne vežbe, rusko naoružanje uništava 80-90 odsto neprijateljskih meta, dodao je.

  Okeanski višenamenski sistem Posejdon
  © Sputnik / The Ministry of Defence of the Russian Federation

  U suštini, sve vojno razvijene zemlje razvijaju visokoprecizno oružje dugog dometa kako bi mogli da gađaju mete ne ulazeći u aktivnu zonu PVO protivnika, istakao je ekspert.

  „Takvu taktiku primenjuju i američki i ruski vojnici. To omogućava da se sačuva nosač, bez ulaska u zonu lansiranja protivavionskih sistema, i da se gađa meta. Amerikanci poseduju krstareće rakete vazdušnog baziranja koje mogu da pogode mete na udaljenosti od 2.500 kilometara. I Rusija poseduje raketno oružje sličnih karakteristika“, istakao je Bižev.

  Prema njegovim rečima, Rusija je u stanju da se uspešno suprotstavi toj taktici, jer poseduje, između ostalog, lovce dugog dometa tipa MiG-31, koji su napravljeni za borbu protiv strateške avijacije, kao i avione za identifikovanje objekata u vazduhu A-50.

  „Oni lete u slučaju zaoštravanja međunarodne političke situacije, formiraju gusto radarsko polje i upravljaju lovačkom avijacijom. Pored toga, Rusija poseduje i veliki broj sredstava za uništavanje krstarećih raketa“, rekao je ruski general-poručnik.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Američko ratno vazduhoplovstvo, Ratno vazduhoplovstvo RF, rusko naoružanje, avijacija, SAD, Rusija, PVO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga