10:15 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 952
  Pratite nas

  Zapadnosibirski grad Tjumen ne može da konkuriše Moskvi ili Sankt Peterburgu, ali se ljudi koji u njemu žive smatraju najsrećnijim u celoj Rusiji — ovim rečima novinar „Frankfurter rundšaua“ Andreas Ziler počinje priču o ovom ruskog gradu.

  Iako nije najatraktivnija destinacija za turiste koji dolaze u Rusiju, ovaj grad ipak nudi uvid u rusku arhitekturu različitih epoha, istoriju zemlje i prirodne lepote.

  Grad je osnovan 1586. godine i smatra se jednom od najstarijih naseobina u Sibiru. Kroz istoriju je bio važan trgovački centar, a danas slovi za univerzitetski grad sa zapadnim koloritom — velikim tržnim centrima, restoranima..

  Tjumen oduševljava i čistoćom i urednošću, predivnim pogledom koji se pruža od reke Tura i kontrastom koji prave stara zdanja i savremene višespratnice.

  Most zaljubljenih, piše Ziler, posebno se izdvaja.

  Pogled na reku Turu u sibirskom gradu Tjumenj
  © Sputnik / Юliя Čestnova
  Pogled na reku Turu u sibirskom gradu Tjumenj

  „A ispod mosta ’mrtva priroda‘ od brodova od aprila okovanih ledom reke Ture“, piše „Frankfurter rundšau“.

  Tu su i zapadnosibirski termalni izvori, otkriveni sredinom prošlog veka, a novinar skreće čitaocima pažnju i na činjenicu da se u obližnjem selu Pokrovsko rodio Grigorij Raspućin.

  U članku se napominje da u Tjumenju žive pripadnici različitih nacionalnosti koji se bave tradicionalnim zanatima, a kulturna raznolikost koja ih krasi, predstavlja posebnu vrednost.

  „Onaj koji stigne dovde, dočekaće sibirsko gostoprimstvo — ne samo topao prijem, nego i bogato posluženje“, navodi se u članku.

  Sve pod konac — Tjumenj, prvi ruski grad u Sibiru. Osnovan je 1586. na mestu tatarskog grada Čimgi Tura. Osnovali su ga Kozaci kao tvrđavu, zaštitu od stepskih nomada.
  © Foto : Ilija Jovanov
  Sve pod konac — Tjumenj, prvi ruski grad u Sibiru. Osnovan je 1586. na mestu tatarskog grada Čimgi Tura. Osnovali su ga Kozaci kao tvrđavu, zaštitu od stepskih nomada.

  Sve ovo još ipak nije dovoljno da veći turistički talas zapljusne ovaj sibirski grad i on i dalje ostaje u senci jezera Bajkal i okoline Irkutska.

  Ipak, ima nešto u čemu je Tjumenj lider u odnosu na ostale ruske gradove, a to je „indeks sreće“, ističe „Frankfurter rundšau“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sreća, indeks, turizam, Tjumenj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga