08:07 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 251
  Pratite nas

  Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su telefonom o situaciji u Libiji i sirijskom Idlibu, saopštila je administracija turskog predsednika.

  „Tokom telefonskog razgovora Putin i Erdogan su razmotrili situaciju u Libiji i Idlibu, u Siriji, kao i regionalna pitanja. Razgovorali su i o situaciji u vezi s pandemijom virusa korona i koracima koji bi mogli biti preduzeti po završetku pandemije“, navodi se u saopštenju turske strane.

  Kremlj je saopštio da su Putin i Erdogan izrazili duboku zabrinutost zbog sukoba koji se odvijaju u Libiji, saopštio je Kremlj.

  Lideri su istakli značaj što hitnijeg prekida vatre i obnove unutarlibijskog dijaloga.

  „Vladimir Putin je ukazao na značaj prekida vatre i obnove unutarlibijskog dijaloga na osnovama Berlinske konferencije, rezolucija SB UN i drugih inicijativa usmerenih na diplomatsko-političku normalizaciju situacije“, navodi se u saopštenju Kremlja.

  Kada je reč o Siriji tokom razgovora je istaknuto da je prioritet kontrola primene primirja u Idlibu i nutralizacija ekstremista.

  Jedna od tema bili su u i bilateralni odnosi.

  Dogovori o Idlibu

  Putin i Erdogan su se sastali u Moskvi 5. marta, kako bi razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dveju zemalja od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

  Situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

  Neophodno primirje i dijalog u Libiji

  Dvojica lidera su tokom prethodnog telefonskog razgovora sredinom maja izrazila i zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Libiji, naglasivši da je neophodno što pre postići primirje i započeti dijalog na bazi odluka donetih na Berlinskoj konferenciji u januaru, a u skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga