05:24 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  6660
  Pratite nas

  Poslanik Državne dume sa Krima Ruslan Balbek izjavio je da organizacije „Jehovini svedoci“ i „Hizb ut Tahrir“, koje su zabranjene u Rusiji, finansira američki Stejt department.

   

  Balbek je time prokomentarisao godišnji izveštaj Stejt departmenta o poštovanju slobode veroispovedanja u svetu u 2019. godini, u kome Amerika optužuje ruske vlasti da progone organizacije „Jehovini svedoci“ i „Hizb ut Tahrir“.

  „Organizacije 'Jehovini svedoci' i ' Hizb ut Tahrir' osmišljene su da destabilizuju region i utiču na stanovništvo. Te organizacije šire među masama isključivo američke interese i one su odskočna daska za obojene revolucije. Stoga na stranu sve tre brige Stejt departmenta zbog nekakvog progona – prilikom rešavanja naših unutrašnjih pitanja nećemo nikoga slušati“, rekao je Balbek.

  U aprilu 2017. godine Vrhovni sud Rusije Vrhovni sud Rusije je proglasio Jehovine svedoke ekstremističkom organizacijom i zabranio njenu delatnost na teritoriji zemlje. Sud je u odluci naložio da odmah prekine sa radom svih 395 odeljenja Jehovinih svedoka na teritoriji Rusije. Imovinu organizacije će konfiskovati država.

  „Stranka islamskog oslobođenja“ („Hizb ut Tahrir el Islami“) je islamska politička partija, osnovana u Palestini 1953. godine. Aktivna je u Siriji, Egiptu, Jordanu, Tunisu, Kuvajtu, Palestini, Turskoj i Zapadnoj Evropi. U nekoliko svetskih zemalja proglašena je za terorističku organizaciju, a u Rusiji je zabranjena odlukom Vrhovnog suda iz 2003. godine. Cilj organizacije je eliminisanje nemuslimanskih vlada i uspostavljanje islamske vlade na globalnom nivou stvaranje „Svetskog islamskog kalifata“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Stejt department, Krim, Državna duma, Jehovini svedoci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga