20:53 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2891
  Pratite nas

  U slučaju povlačenja svojih trupa iz Nemačke, Amerika treba da ponese sa sobom i nestrateško nuklearno oružje, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Ako se u Vašingtonu zaista spremaju da postepeno povlače trupe i oružane snage sa nemačke teritorije, trebalo bi da povuku i američko nestrateško nuklearno oružje, koje je raspoređeno na teritoriji Nemačke“, izjavila je Zaharova, komentarišući saopštenje medija da američki predsednik Donald Tramp namerava da do septembra iz američkog vojnog kontingenta u Nemačkoj povuče 9,5 hiljada vojnika.

  Ona je dodala da će sugestije da se američki vojnici „presele“ iz Nemačke u Poljsku dodatno otežati izglede za dijalog između Rusije i NATO-a.

  „Što se tiče inicijative Bele kuće izaziva oprez, između ostalog, i zbog toga što su američki vojnici, koji su još u Nemačkoj, odmah dobili poziv da preću u susednu Poljsku. Rekonfigurisanje vojnog prisustva SAD u pravcu ruskih granica ne samo da će povećati ionako veliku napetost u bezbednosnoj sferi na kontinentu, nego će dodatno zakomplikovati buduću izgradnju konstruktivnog dijaloga između Rusije i NATO-a u vojno-političkoj sferi“, precizirala je Zaharova.

  Ona se osvrnula i na izveštaj radne grupe američkih republikanaca, u kome se preporučuje da se Rusiji uvedu strožije snakcije, kao i da se unese na spisak „zemalja-sponzora terorizma“, istakavši da je takva težnja Amerike.

  „Mi smo odavno navikli na slične izjave pojedinih predstavnika američke političke klase, koji pokušavaju da povećaju svoj značaj na talasu rusofobije. Prestali smo da ozbiljno reagujemo na to“, naglasila je diplomata.

  Republikanci predlažu da se Rusija unese na spisak zemalja koje finansiraju teroriste – Korpus straže islamske revolucije u Iranu, pokret „Hezbolah“, „Taliban“ i „Ruski carski pokret“, koji su SAD proglasile za terorističku organizaciju. Rusija je više puta odbacivala te optužbe.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  terorizam, nuklearno oružje, SAD, nemačka, zaharova, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga