04:19 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21820
  Pratite nas

  Na probi Parade pobede na polignu „Alabino“ u Podmoskovlju prvi put je fotografisan teški višecevni raketni sistem „Tosočka“ koji će zvanično biti predstavljen na Paradi pobede u Moskvi 24. juna.

  Za razliku od raketnih sistema „Buratino“ i „Solncepek“ koji za premešttanje koriste šasije tenka T- 72, sistem „Tosočka“ je montiran na troosnom kamionu „Ural“ što značajno povećava mobilnost sistema.

  ​Sistem je sličan ranije objavljenim nacrtima sistema TOS-2 (drugi naziv za raketni sistem „Tosočka“). Zbog ugla fotografisanja ne primećuje se ključna karakeristika po kojoj se „Tosočka“ razlikuje od svojih prethodnika – kran, pomoću koga sistem samostalno može dopunjavati municiju. To će uveliko pojednostaviti rad i dati sistemu veću pokretljivost.

  Na kabini su montirani komunikacioni sistemi i prijemnik satelitske navigacije „Glonass“, zahvaljujući kojima „Tosočka“ može da prima informacije o metama koje šalje automatski sistem za kontrolu.  Eksperti su primetili da  je sa leve strane paket sa raketama skriven iza sanduka sa rezeervnim delima i dodacima.

  Rusija je jedina zemlja na svetu u kojoj se takva oprema razvija i proizvodi. Pokazala je svoje jedinstvene karakteristike tokom oružanih sukoba u Iraku i Siriji.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  rusko naoružanje, naoružanje, Rusija, višecevni raketni lanser, raketni sistem, TOS-2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga