06:51 23 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1572
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ne slaže se sa ocenom da je kazna Polu Vilanu, osuđenom za špijunažu, nepravedna ili preterano stroga, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva.

  „Što se tiče tvrdnje o nepravednosti ili prestrogosti kazne, mora se naglasiti da u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zapadnim državama kazna za slična dela predviđa desetine godina zatvora, do doživotne robije, bez prava na pomilovanje“, navodi se u saopštenju.

  Ministarstvo dodaje da su apsurdne optužbe zapadnih medija da se proces Amerikancu razvlačio.

  „Smatramo da su apsurdne i nerazumne optužbe zapadnih medija da se proces, koji je započeo 30. marta, ‘razvlačio’. Kako je poznato, sam Pol Vilan je na pola godine odložio proučavanje sudskih materijala, čitao ih bez velike žurbe od septembra prošle do marta ove godine. Ipak, bez obzira na teške sanitarne i epidemiološke uslove uzrokovane epidemijom virusa korona, postupak je vođen u skladu sa rokovima, u strogom skladu sa ruskim zakonom i u skladu sa svim potrebnim pravilima i procedurama“, naglasšava se u saopštenju.

  Vilan je priveden u Moskvi krajem 2018. godine tokom špijunske operacije. U ponedeljak ga je Gradski sud u Moskvi osudio na 16 godina strogog zatvora. Amerikanac je u završnoj reči rekao da se nije bavio špijunažom. Njegova odbrana tvrdi da je on bio žrtva provokacije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga