16:56 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2404
  Pratite nas

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da će tokom svoje posete Beogradu razgovarati sa srpskim rukovodstvom o američkoj inicijativi da se 27. juna u Beloj kući održe pregovori o Kosovu.

  „Prekosutra ćemo posetiti Beograd. Nadamo se da ćemo tamo porazgovarati i o tome kako se tamo konkretno vide praktični koraci onih zemalja koje predlažu svoje posredničke usluge – kako te korake vidi srpsko rukovodstvo“, rekao je Lavrov na brifingu.

  On je dodao da će Moskva prihvatiti bilo koju opciju za rešavanje pitanja o Kosovu sa kojim se složi Beograd, ali ne bi želela da sporazumi sa Kosovom ostanu na papiru, kao prethodni.

  „Predsednik Rusije Vladimir Putin više puta je isticao, između ostalog i na sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će Rusija podržati sporazume o kosovskom pitanju koji budu prihvatljivi za Srbiju i srpski narod. U tom procesu ima veliki broj posredničkih usluga i ne bih želeo da mogući sporazumi koji budu postignuti između Beograda i Prištine, dožive istu sudbinu kao i sporazumi koje su vlasti država postigle posredovanjem Brisela“, istakao je Lavrov.

  On je objasnio da ima u vidu sporazume o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu od pre pet godina, kao i sporazume o početku suđenja pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova koji su optuženi za trgovinu ljudskim organima.

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posetiće Beograd 18. juna, gde će se sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem. Razgovaraće o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i regionalnim pitanjima.  Poseta Lavrova Beogradu bila je prvobitno planirana za kraj marta, ali je odložena zbog pandemije virusa korona. Predsednik Srbije nedavno je rekao da je uveren da ruski ministar u posetu našoj zemlji dolazi sa prijateljskim rečima i porukama.

  Podsetimo, specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio je na Tviteru da postoje uslovi da se predstavnici Beograda i Prištine sastanu 27. juna u Beloj kući. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da priznavanje Kosova neće biti tema u Vašingtonu .

  Tagovi:
  poseta, SAD, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga