12:54 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21161
  Pratite nas

  Pad cena nafte, smanjeni izvoz i unutrašnja ograničenja zbog virusa korona postali su glavni udarci za ekonomiju Ruske Federacije ove godine, smatra zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

  „Danas naša zemlja doživljava uticaj tri ekonomska šoka odjednom. Prvo, pad cena nafte na svetskom tržištu. To je glavni šok, jer domaća ekonomija ostaje zavisna od izvoza ugljovodonika“, napisao je Medvedev u članku za časopis „Rusija u globalnoj politici“.

  On je istakao da je u poslednjih 20 godina Rusija tri puta pretrpela takve udarce i da je u stanju da odredi najefikasnije mere, kako bi ublažila negativne posledice.

  „Glavni negativni efekat trebalo bi očekivati u 2020. godini, dok se u narednoj godini ekonomija može u potpunosti prilagoditi novim uslovima, nezavisno od dinamike cena nafte“, smatra Medvedev.

  Prolaznici sa maskama za zaštitu od virusa korona na Crvenom trgu u Moskvi
  © Sputnik / Evgeniй Biяtov
  Prolaznici sa maskama za zaštitu od virusa korona na Crvenom trgu u Moskvi

  Kako kaže Medvedev, drugi šok je posledica unutrašnjih ograničenja zbog epidemije virusa korona i tome praktično nema pandana.

  „Spolja on (šok) nekako podseća na situaciju s početka 1990-ih godina. Ali je to poređenje krajnje uslovno. Aktuelni problemi u stvarnom ekonomskom sektoru, na tržištu rada, u socijalnoj sferi i bankarskom sektoru su posebne prirode, a uobičajeni pristupi analizi ekonomskih i finansijskih kriza ovde nisu pogodni“, rekao je on.

  Prema njegovom mišljenju, vreme recesije može biti ograničeno vremenom očuvanja regulatornih odluka, a ekonomski oporavak će početi prilično brzo, pod uslovom da novi talasi epidemije ne dovedu do još jednog kruga prinudnih ograničenja.

  Ruska rublja i pogled na Kremlj
  © AFP 2020 / ALEXANDER NEMENOV
  Ruska rublja i pogled na Kremlj

  Medvedev je takođe izjavio da zbog pandemije svetsku ekonomiju očekuje neviđeni pad bruto domaćeg proizvoda, možda najveći od perioda Drugog svetskog rata.

  „Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, 2020. godine globalnoj ekonomiji zbog krize predstoji recesija do tri odsto u odnosu na 2019. godinu. To je maksimalni pad svetskog BDP-a od Drugog svetskog rata. Poređenja radi, tokom poslednje globalne finansijske i ekonomske krize 2008-2009. godine, maksimalni godišnji pad iznosio je samo 0,1 odsto“, kaže Medvedev.

  Bivši ruski premijer smatra da je treći šok povezan sa padom strane potražnje za ruskom robom, zbog usporavanja svetske ekonomije.

  On upozorava na opasnost od izbijanja novog talasa pandemije, koji bi bio u stanju da zada razorni udarac globalnoj ekonomiji — uporediv samo sa svetskim ratovima.

  Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije dodao je da će verovatnoća nove finansijske krize u jednoj ili više stranih zemalja naredne godine biti veća nego ove, kao i da Rusija treba da bude spremna na spoljne šokove i mogući pad potražnje za izvoznom robom.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  koronavirus, ograničenja, izvoz, pad cena nafte, udarac, ruska ekonomija, Dmitrij Medvedev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga