18:06 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2610
  Pratite nas

  SSSR i Crvena armija bili su presudni za poraz nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, bez obzira ko u naše vreme pokušao da dokaže suprotno, napisao je predsednik Rusije Vladimir Putin u svom autorskom članku o istoriji Drugog svetskog rata, objavljenom u časopisu „Nešenal interest“ na engleskom jeziku.

  „Sovjetski Savez i Crvena armija, ko god danas pokušavao da dokaže suprotno, dali su glavni i odlučujući doprinos porazu nacizma“, istakao je šef ruske države. Putin je naglasio da se „mi borimo za istinsku, bez ulepšavanja i nezataškanu istinu o ovom ratu“, piše u članku pod nazivom „Istinite pouke 75. godišnjice Drugog svetskog rata“.

  On je naglasio da ne postoje nikakvi arhivski dokumenti koji ukazuju na to da je Sovjetski Savez razmatrao mogućnost preventivnog napada na Nemačku.   

  „Mnogo novih nedavno otkrivenih ili deklasifikovanih materijala korišćeno je i u pripremi ovog članka. U vezi s tim, mogu potpuno odgovorno da izjavim: ne postoje arhivski dokumenti koji bi potvrdili sumnje da je SSSR nameravao da započne preventivni rat protiv Nemačke“, precizirao je ruski lider.

  Putin je naveo da se komanda sovjetskih oružanih snaga zaista vodila doktrinom koja je u slučaju agresije podrazumevala brzo odbijanje neprijateljskih dejstava, prelazak na ofanzivu „i vođenje rata na neprijateljskoj teritoriji“.

  „Međutim, takvi strateški planovi nisu podrazumevali nikakvu nameru da prvo napadnu Nemačku“, zaključio je Putin.

  Ceo autorski članak predsednika Rusije uskoro ćete moći da pročitate na sajtu Sputnjika.
  Tagovi:
  Crvena armija, Drugi svetski rat, SSSR, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga