21:47 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 233
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin je na sastanku o eliminisanju posledica izlivanja goriva u Noriljsku na severu Rusije rekao da je poslednjih nedelja urađen ogroman posao, i da su uspeli da preokrenu situaciju na bolje.

  On je istakao da su naftni proizvodi lokalizovani i da su pristupili čišćenju zagađenih površina.

  „Očigledno je da su posledice po životnu sredinu i vodeni biodiverzitet teške. Biće potrebno dosta vremena za obnavljanje i rekultivaciju. I zaposleni u kompaniji 'Nornikelj' obavezni su da nastave sa radom sve dok se šteta u potpunosti ne sanira“, izjavio je Putin.

  On je naložio da se obezbedi kvalitetna obnova zemljišta i vode i da se strogo kontrolišu radovi na eliminisanju posledica nesreće. 

  Putin je istakao da do sada u Rusiji nisu imali iskustva sa tako velikim zagađenjima voda u Rusiji. Ruski lider je takođe naložio da se proveri rad struktura za nadzor, koje nisu pravovremeno reagovale na katastrofu.

  U suštini, prema rečima Putina, ova katastrofa je osvetlila niz ozbiljnih problema, koje je potrebno što pre rešiti, a takođe je neophodno uneti odgovarajuće izmene u zakon.

  U termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije došlo je do dehermetizacije rezervoara sa dizel-gorivom, što je prouzrokovalo izlivanje 21.000 tona naftnih derivata u reku. Vlasti nastoje da saniraju posledice po hitnom postupku pa je tako do sada sakupljeno preko 700 tona mešavine vode i nafte. Prema preliminarnim podacima ruske državne Agencije za zaštitu životne sredine (Rosprirodnadzor) šteta izazvana izlivanjem dizel-goriva bi mogla da iznosi nekoliko desetina milijardi rubalja.

  Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je izlivanje dizel goriva u Noriljsku vanrednom situacijom federalnog karaktera. On je naložio Vladi da pripremi sve neophodne izmene, kada je reč o zakonu o zaštiti prirodne sredine, kako bi se sprečile bilo kakve nove ekološke katastrofe po uzoru na ovu koja se nedavno dogodila u Sibiru.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Putin, voda, Nafta, zagađenje, Rusija, Noriljsk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga